Sabiedrība
2022. gada 7. oktobris, 19:11

NBS Ādažu bāze gatava uzņemt pirmos iesaucamos aizsardzības dienestā

Jauns.lv

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir gatavi uzņemt 500 jauniešus, kuri brīvprātīgi varēs pieteikties Valsts aizsardzības dienestam. Plānots, ka viņu apmācības notiks Ādažu bāzē, kur instruktori viņus jau gaida, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

Telpas modernas, apmācību klases līdzīgs kā skolā, ja vien neskaita lielās angāra durvis, lai klasē varētu iebraukt bruņu transports.

Atpūta būs jānopelna tāpat kā citiem dienējošajiem. Viņi būs daļa no bruņotajiem spēkiem, un no viņiem gaidīs attiecīgu attieksmi. Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2.Mehanizētā kājnieku bataljona virsseržants Pēteris Muižnieks norāda, ka mērķis nav jaunos pārbiedēt vai nomocīt, bet pakāpeniski sagatavot un ieinteresēt palikšanai bruņotajos spēkos.

"Es atnācu pēc tehnikuma, izmācījies. Man bija iespēja dienēt un man vienkārši iepatikās. Tāpēc arī turpinu dienestu. Tie nav zvēri vai dzīvnieki. Tie ir normāli cilvēki. Sagatavoti instruktori ar augstākajām izglītībām un virsnieki," skaidroja Muižnieks.

Aizsardzības dienestā iesauktajiem diena sāksies plkst. 8.30, bet beigsies 17.00. Pēc pulksten 17.00 varēs doties mājās un atgriezties nākamajā rītā. Palikšana bāzē nebūs obligāta, izņemot apmācību posmus.

"Jauniesauktajiem ir jāiziet 13 nedēļu apmācības posms, kur varbūt dažas darba dienas būs ilgāk mežā jāpaliek. Bet tā ir apmācību programma."

Atlase izpaudīsies kā medicīniskā stāvokļa pārbaude. Normatīvi nebūs jāpilda. Bruņotajos spēkos ir pārliecība, ka iesauktie pēc 11 mēnešiem dienestā varēs nokārtot vismaz minimālos Bruņoto spēku dienesta normatīvus.

"Nevajag baidīties, ka potenciālais karavīrs ir, piemēram, fiziski vājāks. To visu mēs uztrenēsim, jo slodze tiks kāpināta pakāpeniski," sacīja Operatīvās un plānošanas pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Oskars Lejnieks.

Iesauktie piedzīvos individuālo apmācību un tad speciālo apmācību. Dienesta beigās būs spēju pārbaude, un tad arī valsts aizsardzības dienestā dienošajiem vajadzēs pierādīt fiziskās spējas.