Politika
2022. gada 5. oktobris, 08:35

Ašeradens koalīciju salīdzina ar grūtniecību - vai nu ir, vai nav

Jauns.lv / LETA

Saeimas vēlēšanās uzvarējusī partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) patlaban neizvērtē iespēju partiju "Progresīvie" jaunveidojamajai koalīcijai piesaistīt daļēji, piemēram, slēdzot ar to kādu sadarbības līgumu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" stāstīja JV valdes loceklis Arvils Ašeradens.

Viņš atzina, ka šāds Valsts prezidenta Egila Levita publiski minēts sadarbības modelis ir tipisks Ziemeļvalstīm, piemēram, Zviedrijai, bet tas ir ļoti komplicēts mehānisms. Latvijā nekas tāds līdz šim nav darbojies, piebilda politiķis.

Viņaprāt, ar koalīciju ir kā ar grūtniecību - vai nu ir, vai nav, bet tas nevar būt nekas daļējs. "Šādos sarežģītos procesos nekad nevajag aizvērt visas durvis ciet, bet es šobrīd neredzu tādu iespēju," rezumēja Ašeradens.

foto: Ekrānuzņēmums
JV valdes loceklis Arvils Ašeradens norādīja, ka gaidāmajās sarunās ar "Progresīvajiem" JV mēģinās saprast, kādi ir abu politisko spēku saskarsmes punkti un ideoloģiskās pretrunas, un vai tās ir pārvaramas

Politiķis stāstīja, ka šodien gaidāmajās sarunās ar "Progresīvajiem" JV mēģinās saprast, kādi ir abu politisko spēku saskarsmes punkti un ideoloģiskās pretrunas, un vai tās ir pārvaramas. "Viens ir skaidrs: mums ir savi vērtību jautājumi. Ir dažas lietas, kas mums jāuzjautā "Progresīvajiem". Ir daži jautājumi pagātnē, kas bijuši, nu, tā, uz robežas, un tad ir jautājums, ko tad viņi redz šobrīd, vai ir kādas nepārvaramas pretrunas par prioritātēm. Ja nav, tad mēs viņus ļoti labprāt redzētu koalīcijā," sacīja Ašeradens.

Vaicāts, vai viņš pats jaunajā valdībā varētu uzņemties Izglītības un zinātnes ministrijas vadīšanu, politiķis atbildēja, ka jautājums par amatu sadalījumu un pretendentiem vēl nav apspriests, jo vispirms ir jāvienojas par darāmajiem darbiem un jāizveido koalīcija.

Kā ziņots, JV šodien koalīcijas veidošanas procesā tiksies ar "Progresīvo" pārstāvjiem.

JV otrdien notikušajās nākamās koalīcijas veidošanas sarunās ar "Apvienoto sarakstu" (AS) un Nacionālo apvienību (NA) nav konstatētas nepārvaramas domstarpības, žurnālistiem pauda JV līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Premjers norādīja, ka notikušas tikai pirmās sarunas un tās vēl turpināsies.

Vaicāts par AS un NA iebildumiem "Progresīvo" aicināšanai valdībā, Ministru prezidents norādīja, ka JV ir uzklausījusi AS un NA redzējumu, ka labāk ir veidot trīs partiju koalīciju.

"Mūsu uzskats ir nedaudz citādāks. Ņemot vērā lielos darbu, tajā skaitā reformas, kas ir nepieciešamas valstī, jānodrošina, ka Saeimā ir spēcīgs vairākums, kas tās varēs īstenot," pauda premjers, skaidrojot, ka ir jānodrošina, lai parlamentā likumi tiktu pieņemti pamatā tādā veidā, kādus tos ir iesniegusi valdība.

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguva 26 mandātus. Tālāk seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16 mandātiem, "Apvienotais saraksts" ar 15 mandātiem, Nacionālā apvienība ar 13 mandātiem, "Stabilitātei!" ar 11 mandātiem, "Progresīvie" ar desmit deputātu vietām un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņām balsīm parlamentā.