foto: LETA
Par nederīgiem Saeimas vēlēšanās atzīti 33,5% pasta balsojumu ārzemēs
Tiek anulētas neizlietotās 14.Saeimas vēlēšanu 70. iecirkņa balsu aploksnes
Sabiedrība
2022. gada 3. oktobris, 17:35

Par nederīgiem Saeimas vēlēšanās atzīti 33,5% pasta balsojumu ārzemēs

Jauns.lv/LETA

Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) pauž bažas, ka 14.Saeimas balsojumā no 3287 pasta balsojumiem par nederīgiem atzīti 1069 jeb 33,5% no kopējā pasta balsojumu, pavēstīja PBLA.

Šogad saskaņā ar Saeimas vēlēšanu aktivitātes rādītājiem ārzemēs kopumā - gan vēlēšanu iecirkņos, gan pa pastu - nobalsojuši 26 146 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, bet par derīgām atzītas 24 872 vēlēšanu zīmes.

Salīdzinot ar 13.Saeimas vēlēšanām, kad pa pastu izvēlējās balsot 431 balsstiesīgais ārpus Latvijas, 14.Saeimas vēlēšanās interese balsot pa pastu ir ievērojami lielāka sakarā ar elektroniskā vēlētāju reģistra ieviešanu un izmaiņām pasta balsošanas procesā.

Pārdaugavas iedzīvotāji dodas vēlēt 14. Saeimu

1. oktobrī norisinās 14. Saeimas vēlēšanas, kad vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst.7 līdz 20.

gallery icon

Tomēr PBLA dara bažīgu lielais skaits pasta balsojumu 14.Saeimas vēlēšanās, kas atzīti par nederīgiem. PBLA skatījumā ir satraucoši, ka par nederīgiem tiek atzīti 33,5% pasta balsojumu, kas varētu liecināt par problēmām jaunajā pasta balsošanas procesā. PBLA atklātā vēstulē Centrālo vēlēšanu komisiju lūdz skaidrot, kādi ir iemesli, kādēļ tik daudz pasta balsojumu ārzemēs ir atzīti par nederīgiem.

PBLA arī aicina veikt uzlabojumus pasta balsošanas procesā, lai novērstu šādas situācijas atkārtošanos 15.Saeimas vēlēšanās. PBLA vēlas informēt, ka vairāki balsstiesīgie Latvijas pilsoņi ārzemēs, kas izvēlējušies balsot pa pastu, apvienībai norādījuši, ka netiek saņemts apstiprinājums par to, ka pasta balsojums ir saņemts pasta balsošanas iecirknī.

To, vai pasta balsojums ir saņemts un derīgs, var noskaidrot tikai mēneša laikā pēc vēlēšanām, kā rezultātā balsstiesīgajam nav iespējams nobalsot klātienē vēlēšanu iecirknī, ja kādu iemeslu dēļ pasta balsojums nav saņemts vai atzīts par nederīgu.

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, "Apvienotais saraksts" - 15, Nacionālā apvienība - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.

14.Saeimas vēlēšanās Latvijā nobalsoja 59,4% balsstiesīgo iedzīvotāju.