foto: Paula Čurkste/LETA
Saeimas vēlētājiem izdevies svētdienas vakaru pārvērst drudžainā trillerī
Pēc 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas par savu “vīrišķīgo” aiziešanu no lielās politikas paziņojis gan “Katram un katrai” līderis Aldis Gobzems (no kreisās), gan viens no “Attīstībai/Par!” līderiem, aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Politika
2022. gada 4. oktobris, 06:09

Saeimas vēlētājiem izdevies svētdienas vakaru pārvērst drudžainā trillerī

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vēl līdz vēlam svētdienas vakaram nebija skaidrs, cik tad partijas iekļūs 14. Saeimā, jo trillera cienīgi notikumi risinājās diennakts garumā. Tikai svētdienas, 2. oktobra, vēlā vakarstundā tapa skaidrs, ka parlamentā vairs nebūs “Attīstībai/Par!”, kurai, lai iekļūtu Jēkaba ielas namā, pietrūka tikai 250 balsu. Līdz to nu Saeimā būs pārstāvētas tikai septiņas no 19 vēlēšanās startējošajām partijām.

Pirms pašām balsu skaitīšanas beigām “Attīstībai/Par!” (AP) iegūto balsu skaits noslīdēja zem 5% barjeras, kas tai draudēja ar neiekļūšanu 14. Saeimā. Tas notika pēc biļetenu saskaitīšanas 1049 no 1055 vēlēšanu iecirkņiem. Četri vēlēšanu iecirkņi atradās ārvalstīs (pēc Latvijas laika vēlēšanu iecirkņi Amerikā durvis slēdza nevis sestdienas vakarā, bet gan svētdienas rītā), bet divi “izšķirošie” Rīgā – 89. vidusskolā un bijušajā Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas ēkā.

Tieši šajos Rīgas iecirkņos, kuros bija radušās tehniskas problēmas, izšķīrās “attīstībnieku” liktenis. Un viņiem ne par labu… un nu AP nāksies aizvērt Saeimas nama durvis no otras puses (par viņu galveno neveiksmju cēloni uzskata neveiksmīgo veselības ministru epopeju pandēmijas laikā un bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces šmugulēšanos ar autostāvēšanas atļaujām un reģionālo reformu).

Vēlēšanu rezultātus drudžani gaidīja gan viena, gan otra puse. Ja AP iekļūtu Saeimā “Progresīvajiem” no rokām tiktu izzagta “zelta kārts” koalīcijas veidošanas sarunās, bet citi atkal zaudētu pa iegūtajiem mandātiem: “Jaunā vienotība” - trīs, Apvienotais saraksts – divus, bet “Stabilitātei!” – vienu mandātu.

Beigās AP zaudēja, un “Jaunā vienotība” (par to nobalsoja 18,97% vēlētāju) ieguva 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (12,44%) - 16, Apvienotais saraksts (11,01%) - 15, Nacionālā apvienība (9,29%) - 13, “Stabilitātei!” (6,8%) - 11, “Progresīvie” (6,16%) - 10, bet “Latvija pirmajā vietā” (6,24%) - deviņus mandātus.

Stoiskā mierā to pieņēma viens no AP līderiem, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš paziņoja, ka “zaudēt ir jāmāk” un, ka arī pašam no politikas ir “jāiet prom, jo tauta savu vārdu ir teikusi”. Te gan jāteic, ka Pabriks jau savā iepriekšējā politiskajā darbībā ir izcēlies ar daudzstaigāšanu – no Tautas partijas aizgājis uz “Sabiedrību citai politikai”, kas vēlāk ietilpa “Vienotībā”; tad no “Vienotības” pārmetās pie “Attīstībai/Par!”. Zinot to visu, grūti izvērtēt, vai nu Pabriks atkal nemeklē kādu “varas partiju”.

Savukārt “Katram un katrai” līderis Aldis Gobzems atkal pamatīgi sapsihojās un jau nez kuro reizi paziņoja, ka kravā čemodānus un aizbrauc no Latvijas, kļūstot par “privātpersonu”, pie tam, rīkojoties “atbildīgi un vīrišķīgi”, jo viņa vadītā partija nav sasniegusi mērķi – tapt ievēlētai 14. Saeimā. Viņš nu pametot sevis izveidoto grimstošo politisko kuģi un vairs “neatbildēšot uz nepazīstamiem telefona zvaniem un nodarbošoties ar “to, ar ko vīrietim jānodarbojas” - ar naudas pelnīšanu un ģimenes uzturēšanu”. Politiķis piebildis, ka tagad nolēmis dzīvot citādi, nekā iepriekšējos gados – “ceļot, priecāties, spēlēt tenisu”, savukārt “visus normālos” viņš aicina emigrēt no Latvijas.

"Attīstībai/Par!" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus gaida brīvā gaisotnē pie bāra letes

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" biedri pulcējušies "Zefīrs" telpās, Sporta ielā 2, lai sagaidītu 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

gallery icon
29

Rindas uz balss nodošanu glabāšanā pirms 14. Saeimas vēlēšanām

Pirmajā dienā, kad atsevišķos vēlēšanu iecirkņos bija iespēja nodot glabāšanā balsi 14.Saeimas vēlēšanās, šo iespēju ir izmantojuši 0,73% jeb 11 ...

gallery icon
12