foto: Shutterstock
Pasūtītā apģērba vietā saņem paciņu ar narkotikām – “šausmu stāsts” tiem, kuri iepērkas internetā
Saistībā ar notikušo VP Rīgas Latgales iecirknī ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253. panta 1. daļas.
Sabiedrība
2022. gada 19. septembris, 06:09

Pasūtītā apģērba vietā saņem paciņu ar narkotikām – “šausmu stāsts” tiem, kuri iepērkas internetā

Jauns.lv

Kādai sievietei pagalam nepatīkami izvērtusies pēc būtības vienkārša un ikdienišķa lieta – iepirkšanās internetā. Atgadījums bez šaubām satrauks tos, kuri tiešsaistē iepērkas regulāri, taču vienlaikus būs arī vērtīgs atgādinājums, ka pret mūslaikos ierasto procesu ir jāattiecas uzmanīgi.

Jauns.lv kļuva zināms par kādu gadījumu Latvijā, kas sācies kā elementāra apģērba pasūtīšana, taču noslēdzies ar kriminālprocesu.

Sākumā nekas neesot liecinājis, ka pirkuma piegādes process diži atšķirtos no ierastā. Pirkums veikts no Eiropas Savienības valsts.

Veikalā pasūtīto zābaku kaste kādā dienā arī pienākusi, taču, atverot to, kļuvis skaidrs, ka saturs pavisam nav tas, ko kliente gaidījusi.

Zābaku vietā iepakojums saturējis narkotikām līdzīgas vielas. Saprotot, ka notikušais nav joka lieta, sieviete devusies uz policiju.

Valsts policija (VP) Jauns.lv apstiprināja, ka 2022. gada 29. augustā ir saņemts kādas personas iesniegums, ka kļūdas rezultātā, saņemot pasta sūtījumu, tajā konstatētas narkotiskās vielas.

“Saistībā ar notikušo VP Rīgas Latgales iecirknī ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253. panta 1. daļas. Sūtījums ir izņemts, un nozīmētas ekspertīzes,” informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste.

Sūtīts dīlerim vai lietotājam?

Saistībā šo incidentu jautājumu paliek daudz.

Tostarp nav arī īsti skaidrs, kādam narkotiku realizācijas posmam nejauši ir uzdūrusies iedzīvotāja, kura vien vēlējusies iegādāties apģērbu.

VP paskaidro, ka to, vai narkotikas šādā pasta sūtījumā tiek sūtītas lietotājam vai izplatītājam, parasti varot noteikt pēc šo vielu daudzuma.

Ja, piemēram, paciņā ir 10 tablešu MDMA, tās, visticamāk, tiek sūtītas lietotājam, savukārt lielāks daudzums, piemēram 250 tablešu, liecina, ka tas, visticamāk, paredzēts izplatītājam.

Pagaidām gan nav skaidrs, cik apjomīgs bijis stāstā iesaistītās sievietes saņemtais sūtījums.

Statistika liecina, ka šī metode ir pietiekami izplatīta

No notikušā arī atliek secināt, ka sūtījums ir veiksmīgi izsprucis cauri muitas vērīgajai acij.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka 2021. gada oktobrī stājās spēkā grozījumi Muitas likumā, kas paredz, ka aizdomīgo pasta sūtījumu muitas iestāde atver tā adresāta klātbūtnē un pārbauda sūtījuma saturu.

“Ja muitas amatpersona VAS “Latvijas Pasts” pasta sūtījumu šķirošanas vietā konstatē aizdomīgu sūtījumu, saņēmējam tiek nosūtīts uzaicinājums 30 dienu laikā ierasties muitas iestādē sūtījuma atvēršanai. Ja pasta sūtījuma adresāts aicinājumā norādītajā termiņā neierodas muitas iestādē sūtījuma atvēršanai, VID Muitas pārvalde nodod aizdomīgo pasta sūtījumu iznīcināšanai,” paskaidroja VID SVL SAP Sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

VID statistika liecina, ka no 2021. gada 20. oktobra, kad stājās spēkā izmaiņas likumā, līdz pagājušā gada beigām 15 gadījumos personas neieradās uz aizdomīga pasta sūtījuma atvēršanu.

2022. gada pirmajos sešos mēnešos 66 gadījumos personas neieradās uz šādu sūtījumu atvēršanu.

Ja pārbaudē tiek konstatēts, ka sūtījumā atrodas narkotiskās vai psihotropās vielas, muitas iestāde rīkojas Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Starptautisko pasta sūtījumu kontroles rezultātā konstatējot aizliegtās vielas, lietas materiāli tiek nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei.  

No pagājušā gada oktobra līdz šī gada jūlijam divos gadījumos, kad sūtījums atvērts tā adresāta klātbūtnē, tika konstatētas narkotiskās vielas.

Atsevišķos gadījumos, pamatojoties uz muitas risku informācijas analīzi, sūtījumi tiek atvērti bez personas klātbūtnes.

Pagājušā gada novembrī un decembrī divos gadījumos narkotiskās vielas tika konstatētas sūtījumos, kas atvērti bez personu klātbūtnes, bet šī gada pirmajā pusē – 14 gadījumos.