foto: LETA
Likumā nostiprina Latvijas Pareizticīgās Baznīcas neatkarību
Rīgas Aleksandra Ņevska pareizticīgā baznīca Brīvības ielā.
Sabiedrība
2022. gada 8. septembris, 17:10

Likumā nostiprina Latvijas Pareizticīgās Baznīcas neatkarību

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 8.septembrī, kā steidzamus pieņēma grozījumus Latvijas Pareizticīgās Baznīcas likumā, kas nostiprina Latvijas Pareizticīgās Baznīcas ar visām tās diecēzēm, draudzēm un iestādēm pilnīgu neatkarību no jebkādas ārpus Latvijas esošas baznīcas varas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Līdz ar likuma pieņemšanu nostiprināta jau vēsturiski pastāvošā Latvijas Pareizticīgās Baznīcas patstāvība un neatkarība, novēršot Krievijas Pareizticīgās baznīcas ietekmi vai varu pār mūsu pareizticīgo baznīcu,” sacīja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, uzsverot, ka šāds lēmums ir Latvijas pareizticīgo, visas sabiedrības un nacionālās drošības interesēs. 

Papildus tam likumā noteikta kārtība, kādā Latvijas valsts institūcijas un privātpersonas tiek informētas par baznīcas galvas, metropolītu, arhibīskapu un bīskapu stāšanos amatā, kā arī šo amatpersonu atcelšanu no amata. 

Juridiskā statusa tvēruma definējums likumā neskar un neiejaucas baznīcas ticības mācības un kanonisko tiesību jautājumos, uzsvērts likumprojekta anotācijā. 

Līdz 31.oktobrim baznīcai būs jāsaskaņo savi statūti ar veiktajiem likuma grozījumiem par baznīcas statusu. Savukārt līdz 1.oktobrim jāpaziņo Valsts prezidenta kancelejai par amatā esošo baznīcas galvu, metropolītiem, arhibīskapiem un bīskapiem. 

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.