Tava izglītība
2022. gada 31. augusts, 20:10

Situācija patiesi nopietna: skolotāju trūkums tik liels, ka atsevišķos mācību priekšmetos stundas varētu nenotikt

Jauns.lv

Jaunais mācību gads sāksies ar pedagogu trūkumu, tādēļ vairākos mācību priekšmetos varētu pat nenotikt stundas. Par to Saeimas deputātus brīdina skolotāji. Precīzs vakanču skaits būšot zināms nākamnedēļ, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Dienas ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Skolu gatavība jaunajam mācību gadam trešdien tika vērtēta Saeimas Izglītības komisijas sēdē. Viena no aktuālākajām problēmām ir pedagogu trūkums, kas šogad var būt lielāks nekā iepriekšējā mācību gadā. Skolās nav atgriezušies visi tie pedagogi, kuri darbu pameta Covid-19 laikā. Tāpat jaunus izaicinājumus radīs lēmums pāriet uz mācībām valsts valodā, tostarp prasot obligātas valsts valodas zināšanas arī pedagogiem.

"Ātrākais, kas var iedot rezultātus, ir tad, ja mēs atrisinām mentoru sistēmu, par ko mēs runājām, lai jaunie skolotāji trīs gadu griezumā nepazūd no skolām, " bilda izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols.

Problēma ar neaizpildītām pedagogu vakancēm ir visā Latvijā, bet vislielākā - Rīgā un tās apkārtnē. Visvairāk trūkst skolotāju latviešu valodā, matemātikā un dabaszinībās.

"Būs virkne mācību stundu virknē mācību priekšmetu, kur stundas vienkārši nenotiks," skaidroja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns, kā piemēru minot Siguldas Valsts ģimnāziju.

Pašvaldību savienības ģenerālsekretāres padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča pastāstīja: "Ir ļoti daudz pašvaldību, kur trūkst pedagogu. Tās mēģina būt radošas un pārdalīt stundas starp esošajiem skolotājiem, bet tas noved pie tā, ka pedagogi izdeg."

Vairāki deputāti sēdē uzsvēra, ka ir vajadzīgs plāns, kā nodrošināt, lai skolās netrūkst pedagogu. Liela daļa jauno pedagogu otrajā vai trešajā gadā pamet darbu skolā.

"Valdība ražo bezgalīgu skaitu pedagogu, kuri pamet skolu, tā arī mēs nevaram rīkoties. Atbildība ir abās pusēs," norādīja Saeimas Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

"Tas, ka trūkst naudas, zināms jau 18 gadus, arī tas, ka trūkst skolotāja amata prestiža. Ļoti loģiskas sekas ir iestājušās," komentēja pie frakcijām nepiederošā deputāte Inguna Rībena.

Jaunajā mācību gadā paredzēts, ka skolēni mācīsies klātienē, bet, pieaugot Covid-19 saslimstībai, skolām būs tiesības ieviest īslaicīgas izmaiņas mācību darbā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās