Sabiedrība
2022. gada 1. septembris, 06:15

Alvis Hermanis: "Jēdziens "krievu plašā sirds" šobrīd ir zem liela jautājuma"

Jauns.lv

Vaicāts, ar ko viņam asociējas Krievija, Alvis Hermanis reiz minējis krievu plašo sirdi, bet tagad, kopš šausminošajiem notikumiem Ukrainā, viņš secina, ka šis jēdziens ir zem lielas jautājuma zīmes. To Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors atzīst intervijā raidījumu ciklā “Statuss:Brīvs”.

Pirms diviem gadiem Alvi Hermani Rīgā intervējusi žurnāliste Ksenija Sobčaka, kura lūgusi nosaukt trīs vārdus vai lietas, ar ko viņam asociējas Krievija. “Atceros, ka toreiz pieminēju krievu sirdi. Lielo krievu sirdi, XXL izmēra,” saka Alvis Hermanis. Šodien viņam šķiet, ka toreiz “kaut ko sajaucu”, jo tagad, kad “visa pasaule ir aptvērusi šā kara asiņu, šausmu un ciešanu mērogu, manuprāt, krievu līdzcietības spēja ir zem liela jautājuma” .

Raidījumā “Statuss:Brīvs”Alvis Hermanis runā par Ukrainas karu, par to, kā 24. februāra rītā pamodāmies citā pasaulē, kur dzīve krasi nošķīrās “pirms” un “pēc”. Par to, ka šīs pieredzes šoks iedalāms jau vairākās stadijās un nav norimis joprojām.

foto: Ieva Lūka/LETA
"Tagad, kad “visa pasaule ir aptvērusi šā kara asiņu, šausmu un ciešanu mērogu, manuprāt, krievu līdzcietības spēja ir zem liela jautājuma,” uzskata režisors.

Ar Alvi Hermani viesnīcā “Grand Hotel Kempinski Rīga” sarunājas žurnālists Sergejs Nikolajevičs, kurš ir arī vairāku grāmatu un televīzijas programmu autors. Viņa jaunā projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi. 

Pilno videointerviju ar Alvi Hermani raidījumam “Statuss:Brīvs” par karu Ukrainā, Krieviju un tās iedzīvotāju izvēlēm, par teātra nākotni un daudz ko citu skatieties portālā Jauns.lv. Intervija notika jūlija beigās.