Sabiedrība
2022. gada 31. augusts, 06:21

Par Krieviju un tās iedzīvotāju izvēlēm, par karu Ukrainā, par teātra nākotni un daudz ko citu. Videointervija ar Alvi Hermani

Jauns.lv

Alvis Hermanis ir viena no spilgtākajām personībām Latvijas kultūras un sabiedriskajā telpā. Viņš nebaidās iet pret straumi, un viņam ir svarīgi, lai lietas tiktu sauktas īstajos vārdos. Par Krieviju un tās iedzīvotāju izvēlēm, par latviešiem, par karu Ukrainā, par teātra tagadni un nākotni, par sadarbību ar aktrisi Čulpanu Hamatovu un daudziem citiem tematiem Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs režisors Alvis Hermanis runā raidījumā “Statuss:Brīvs”.

“Man ir ļoti svarīgi, lai lietas tiktu sauktas īstajos vārdos. Jo tikai STOP WAR projicēšana uz skatuves neko nenozīmē. Tās ir muļķības. Arī ārlietu ministrs Lavrovs visu laiku saka – apturiet karu!” saka Alvis Hermanis. Viņš uzskata, ka šis ir laiks, kad nepieciešams tiešs vēstījums, “ļoti tiešs, nevis abstrakts, un bez daiļslidošanas”.

“Alvis Hermanis ir apbrīnojams cilvēks un izcils režisors. Mana iepazīšanās ar viņu aizsākās pirms daudziem gadiem ar izrādēm, kas pārsteidza ar latviešu režisora spēju savu varoņu privātajā, pieticīgajā ikdienā saskatīt noslēpumaino esības kosmosu,” saka raidījuma autors žurnālists Sergejs Nikolajevičs. Viņš atzīst, ka neraugoties uz savu dabisko kategoriskumu, Alvis Hermanis šajā videointervijā atvēries kā gudrs un laipns cilvēks.

foto: Evija Trifanova/LETA
Hermanis uzskata, ka šis ir laiks, kad nepieciešams tiešs vēstījums, "ļoti tiešs, nevis abstrakts, un bez daiļslidošanas".

“Skaidrs apliecinājums tam, protams, ir viņa lēmums uzaicināt Čulpanu Hamatovu pievienoties Jaunā Rīgas teātra trupai. Tomēr arī mūsu saruna izvērtās sirsnīga, brīva un brīžiem pat ironiska. Humors apvienojumā ar ļoti skaidru pasaules redzējumu ir vēl viena Alvja Hermaņa iezīme,” vērtē Sergejs Nikolajevičs.

Čulpana Hamatova uz JRT skatuves izrādē "Post Scriptum"

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvojis iestudējums "Post Scriptum" ar izcilo krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu galvenajā un vienīgajā lomā. Monizrādes režisors ...

gallery icon

Raidījumā “Statuss:Brīvs” Alvis Hermanis runā par Ukrainas karu, par to, kā 24. februāra rītā pamodāmies citā pasaulē, kur dzīve krasi nošķīrās “pirms” un “pēc”. Par to, ka šīs pieredzes šoks iedalāms jau vairākās stadijās un nav norimis joprojām. Tāpat neiztrūkstoša sarunas daļa ir par teātri, tā šodienu un nākotni, izrādi “Post Scriptum” un daudziem citiem tematiem.
Ar Alvi Hermani viesnīcā “Grand Hotel Kempinski Rīga” sarunājas žurnālists Sergejs Nikolajevičs, kurš ir arī vairāku grāmatu un televīzijas programmu autors. Viņa jaunā projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi. 

Pilno videointerviju ar Alvi Hermani raidījumam “Statuss:Brīvs” skatieties portālā Jauns.lv. Intervija notika jūlija beigās.