Sabiedrība
2022. gada 26. augusts, 11:09

Ģenerālis Balodis: "Mīksts kā švamme..."

Jauns.lv

Tā slaveno ģenerāli Jāni Balodi raksturoja kāds laikabiedrs. Balodis bija Latvijas armijas komandieris, kara ministrs un viens no tuvākajiem Kārļa Ulmaņa līdzgaitniekiem – un tajā pašā laikā ļoti neizlēmīgs cilvēks, vājš politiķis, kurš turklāt simpatizēja Padomju Savienībai.

Viņa vērtējums bija plašs – no “baltā ģenerāļa” līdz hroniskam kāršu spēlmanim un “dzimtenes nodevējam”. Par ģenerāļa dzīves gājumu, slaveno Baloža cepuri un to, kādēļ daudzi par viņu nebija sajūsmā, lasiet žurnāla “Latvijas Noklusētā Pagātne” jaunajā numurā.

Vēl šajā žurnāla numurā:

  • Cilvēks, kurš latviešus padarīja par lasītāju tautu. Helmāra Rudzīša izveidotā izdevniecība “Grāmatu draugs” divdesmitajos gados īstenoja veselu apvērsumu, sākot izdot tik lētas grāmatas, ka tās bija pieejamas ikvienam.
  • Dzejnieces Austras Skujiņas traģiskais dzīvesstāsts – cīņa ar depresiju, atkarība no narkotikām, nelaimīga mīlestība un pašnāvība.
  • Komponista Jāzepa Vītola sekretera noslēpumi. Mēbeles restaurācijas procesā tika atrastas vairākas slepenas atvilktnes, kurās glabājušās visai privātas mantas.
  • Šogad aprit 100 gadu kopš Latvijas Satversmes pieņemšanas, taču šo procesu pavadīja daudzi strīdi un karstas diskusijas. Viena no galvenajām strīdu tēmām bija Valsts prezidenta amats – vai tas vispār vajadzīgs un kam jāuztic prezidenta ievēlēšana. Bet toreiz pieņemtais lēmums vēl šobaltdien ietekmē mūsu valsts politiku.
  • “Uzskatu, ka Jānis Akuraters jaunākajos laikos ir absolūtu nenovērtēts.” Saruna ar Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta vadošo pētnieku Edgaru Lāmu
  • Glasieja vai leduskrēms? Kā latvieši saldējumu iepazina un kur to sākumā ražoja.

Žurnāls pieejams no 26. augusta visās preses tirdzniecības vietās.