foto: Artūrs Kārkliņš/LETA
Vienojas, ka energokrīzes gadījumā dabasgāzi primāri nodrošināmiem lietotājiem piegādās "Latvenergo"
Sabiedrība
2022. gada 23. augusts, 16:59

Vienojas, ka energokrīzes gadījumā dabasgāzi primāri nodrošināmiem lietotājiem piegādās "Latvenergo"

Jauns.lv / LETA

Valdība otrdien apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, vienojoties, ka dabasgāzes piegādi energoapgādes krīzes gadījumā primāri nodrošināmiem lietotājiem nodrošinās AS "Latvenergo".

Šādas izmaiņas veiktas ar grozījumiem noteikumos "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā".

Kā informēja Ekonomikas ministrijā (EM), izmaiņas regulējumā arī nodrošinās "Latvenergo" iespējas ilgtermiņā piekļūt Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa jaudām, nodrošinot alternatīvās dabasgāzes piegādes Latvijas lietotājiem.

Tāpat, lai mazinātu elektroenerģijas un siltumenerģijas trūkuma risku, līdz ar grozījumiem noteikumos papildināta nodrošināmo lietotāju kategorija, tajā iekļaujot arī būtisku energoapgādes avotu - "Latvenergo" piederošās Rīgas termoelektrostacijas (TEC). Tas nozīmē, ka enerģētiskās krīzes laikā šiem energoapgādes objektiem tiks nodrošināta gāzes piegāde, tādējādi palielinot arī elektroapgādes drošumu.

Vienlaikus noteikumos arī pilnveidots enerģijas patēriņa ierobežojuma regulējums, nosakot, ka dabasgāzes lietotājiem, kuri glabā dabasgāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, dabasgāzes patēriņa ierobežojums enerģētiskās krīzes laikā netiks piemērots tādā apmērā, kādā šis lietotājs krātuvē glabā dabasgāzi.

Šis precizējums sniedz iespēju, piemēram, energointensīviem komersantiem, kuru tehnoloģiskais process liedz ražošanas iekārtām apstāties, jau laikus iegādāties un uzglabāt krātuvē savu gāzi, kuras patēriņš netiks ierobežots.

Ar grozījumiem noteikti arī dabasgāzes sadales sistēmas operatora un citu dabasgāzes tirgotāju pienākumi sadarboties ar energoapgādes komersantu - "Latvenergo", kurš nodrošinās dabasgāzes apgādi nodrošināmajiem lietotājiem valsts enerģētiskā krīzes situācijās.