foto: Jānis Lācis / Jēkabpils novada pašvaldība
FOTO: Krievijas karogi, sarkanas zvaigznes un vēl: Jēkabpilī pārapbedīti PSRS armijas karavīri
Uzmanību īpaši pievērsa pārapbedīšanas ceremonijā izmantotie košie Krievijas Federācijas karogi, kā arī atklāti redzamā PSRS un PSRS bruņoto spēku simbolika, kurai faktiski notikumā bija centrālā loma.
Sabiedrība
2022. gada 19. augusts, 18:15

FOTO: Krievijas karogi, sarkanas zvaigznes un vēl: Jēkabpilī pārapbedīti PSRS armijas karavīri

Jauns.lv

Reģionālajos medijos un Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā šodien atspoguļota pārapbedīšanas ceremonija Otrajā pasaules karā kritušajiem Sarkanās armijas karavīriem. Izbrīnu varētu izsaukt tas, ka ceremonijā izmantoti koši Krievijas Federācijas karogi un PSRS bruņoto spēku parādes formu cepures ar faktiski aizliegto simboliku.

Vasaras sākumā Jēkabpilī, blakus bēdīgi slavenajam sarkanarmiešu piemineklim, kura galvenais elements – 76,2 milimetru divīzijas lielgabals "ZIS-3" – tika noņemts un iemests Daugavā, atrada trīs padomju bruņoto spēku karavīru mirstīgās atliekas.

Atrastie bijuši ģenerālmajors, artilērijas pulkvedis un pulkvedis. Mirstīgo atlieku ekshumāciju veica militārās arheoloģijas un meklēšanas klubs ”Leģenda”, kas arī tās uzglabāja līdz šim.

Jēkabpilī pārapbedīti Sarkanās armijas karavīri

Reģionālajos medijos un Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā šodien atspoguļota pārapbedīšanas ceremonija Otrajā pasaules karā kritušajiem Sarkanās armijas karavīriem. Izbrīnu varētu ...

gallery icon

Šis notikums Krieviju atbalstošajos medijos tika cītīgi izmantots, lai demonstrētu, ka Latvija pārkāpj solījumu – demontējot PSRS pieminekļus, neskart kapavietas – protams, nepiebilstot, ka uzietās mirstīgās atliekas pārsteigušas abas iesaistītās puses.

Vienlaikus šo atradumu prasmīgi izmantoja arī konkrētā stāsta aktualizēšanai jau minētajos propagandas medijos, kur plaši runāts par vietējā iedzīvotāja Gundara Kalves rīcību, sabojājot pieminekli.

Pārapbedīšanu rotā Krievijas karogi un sarkanarmiešu cepures

Gundars Kalve pašrocīgo, nesaskaņoto okupāciju slavinošā pieminekļa demontāžu Jēkabpilī veica vēl pirms gada, zīmīgā brīdī – naktī uz 24. februāri.

Kopš tā laika noticis ļoti daudz kas, tostarp, Ukraina jau aptuveni pusgadu ir bijusi spiesta cīnīties ar PSRS bruņoto spēku mantinieces Krievijas okupējošo karaspēku, kurš šobrīd terorizē kaimiņvalsts dienvidus un austrumus.

Šonedēļ arī paziņots, ka krimināllieta pret Kalvi ir izbeigta, iztrūkstot pierādījumiem, ka viņš apzinājies mirstīgo atlieku esamību pieminekļa tuvumā.

Arī Jēkabpils pašvaldībai nodarītos zaudējumus (apskādēti blakus esošie koki) Kalve sedza.

Taču stāsts nebūt ar to nebeidzās.

Saņemot saskaņojumus pārapbedīšanas darbu veikšanai, šodien 19. augustā process noritēja ar pašvaldības pārstāvju – priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa, Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas priekšsēdētājas Līgas Kļaviņas un izpilddirektora Ulda Skreivera dalību.

Pārapbedīšana notika Brāļu kapos Varoņu ielā.

Uzmanību īpaši pievērsa pārapbedīšanas ceremonijā izmantotie košie Krievijas Federācijas karogi, kā arī atklāti redzamā PSRS un PSRS bruņoto spēku simbolika, kurai faktiski notikumā bija centrālā loma.

Kā zināms, PSRS simboliku Latvijā demonstrēt aizliedz likums, kamēr Krievijas Federācijas karoga izmantošanas gadījumus principā paredzēts stingri vērtēt, lai secinātu, vai tas darīts ar nolūku slavināt šīs valsts izvērsto militāro agresiju.

Padomju lielgabals Krustpils saliņā

Teju trīs gadu desmitus jēkabpilieši spriež, kā novākt padomju laikā Krustpils skvērā uzstādīto sarkanarmijas militārā spēka simbolu – lielgabalu virs ...

gallery icon

Iesaistīta Krievijas vēstniecība Latvijā

Jauns.lv sazinājās ar Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldi, lai noskaidrotu vairāk par šo notikumu.

VP Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa informēja, ka pārapbedīšanas ceremonijas organizēšanā ir tieši iesaistījusies Krievijas vēstniecība Latvijā.

Šī ir būtiska nianse, kas paskaidro šodien Jēkabpilī redzētās ainas, proti, ārvalstu diplomātu rīcību konkrētie likumi nebūt neierobežo tā, kā tas bez šaubām būtu gadījumā, ja notikumu organizētu Latvijas valstspiederīgie.

Zināms arī, ka ceremonijā piedalījies arī Krievijas Federācijas vēstnieks Latvijā Mihails Vaņins. Rezultātā pavisam droši var apgalvot, ka mirstīgo atlieku pārapbedīšana tika daļēji pārvērsta par sava veida Krievijas diplomātu varēšanas demonstrāciju un šīs agresorvalsts ārpolitikas aizstāvēšanas pasākumu.

Runājot par valstspiederīgajiem, jāpiebilst, ka ceremonijā piedalīties un fotogrāfijās ar procesu un Krievijas Federācijas karogiem iekļūt pamanījās partijas “Latvijas krievu savienība” (LKS) biedri Aleksejs Šaripovs un Jelgavas domes deputāts Andrejs Pagors.

Iepriekš jau ziņots, ka okupantu armijas piemineklis Jēkabpilī, Rīgas ielā 205 izjaukts pērn, naktī uz 24. februāri.

Laika posmā no 1941.-1945. gadam ražotā 76 milimetru "M1942 (ZiS-3)" lielgabala kaujas svars bijis 1,2 tonnas.

Strīdi par šī pieminekļa nākotni Jēkabpilī risināti jau iepriekš, taču virzība līdz šim netika panākta.