foto: Ogres Vēstures un mākslas muzejs
Ogrē apskatāms pirmais televizors
Novadu ziņas
2022. gada 14. augusts, 07:44

Ogrē apskatāms pirmais televizors

Kas Jauns Avīze

Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde Pirmais radio, televizors, printeris..., ko veido Lielvārdes radiotehniķa Didža Puča radiotehnikas un elektronisko ierīču kolekcija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visus priekšmetus raksturo kas nebijis un inovatīvs tā laika kontekstā –apskatāms Latvijā pirmais televizors, pirmais radio, printeris, Ogres televīzijas pirmais raidītājs un citas mūsdienās nu jau neparastas ierīces. Kolekcija aptver laiku no 20. gadsimta sākuma līdz pat tā nogalei, izstādi papildina iesūtītas fotogrāfijas, kurās redzama agrāko laiku elektrotehnika.

Pučs nesauc sevi par kolekcionāru, bet par radiotehniķi, turklāt profesionāli, jo ar elektroniku un radiosakariem viņš nodarbojas jau gandrīz pusgadsimtu. Meistars prot salabot ikvienu ierīci un noķert jebkurus radioviļņus, viņš ir neaizstājams eksperts un palīgs filmu režisoriem, kas vēlas radīt autentisku vēsturisko vidi, izmantojot tā laika tehniku.

foto: Ogres Vēstures un mākslas muzejs

Kolekcijas priekšmeti redzami gan pašmāju daudzsēriju filmā "Sarkanais mežs", gan Latvijā uzņemtajā Holivudas kara trillerī "Warhunt" ar Mikiju Rurku vienā no lomām.

Pučs dzīvo Lielvārdē, kur viņam ir sava darbnīca, viņš joprojām restaurē veco tehniku, jo jauno lielākoties neatmaksājoties remontēt, un ir lepns mūsdienu paaudzei parādīt, kā kādreiz cilvēki skatījās televizoru, mazgāja veļu, klausījās mūziku un kas bija neatsverami palīgi ikdienā.

Izstāde būs apskatāma līdz 25. septembrim. Ogres pilsētas svētku laikā 19. augustā plkst. 17 muzejā paredzēta Puča vadīta ekskursija.