Sabiedrība
2022. gada 10. augusts, 05:34

Reportāža no Londonas: kā latviešu koris gatavojas Dziesmu svētkiem

Jauns.lv

Trešdienu vakaros Londonā uz mēģinājumu pulcējas Londonas latviešu koris. Patlaban tā dalībnieki rūpīgi apgūst Dziesmu un deju svētku repertuāru, lai nākamgad, svētku tradīcijas 150. gadskārtā, piedalītos īpašajā notikumā.

Londonas latviešu koris dibināts 1948. gadā, tas ir piedalījies Dziesmu svētkos dažādās vietās pasaulē, arī Latvijā. Koristi dziedājuši gandrīz visos Londonā rīkotajos 18. novembra svētku sarīkojumos un pārstāvējuši latviešus neskaitāmos starptautiskos saietos.

Kori vada trīs diriģenti – Lilija Zobens, viņas vīrs Leslijs Īsts (Leslie East) un meita Andra. “Mēs visi jūtamies kā ģimene, varbūt tādēļ, ka kori vada ģimene,” saka Lilija Zobens. Viņa uzskata, ka kora nozīme ir krietni plašāka nekā tikai kopīga dziedāšana. “Kora funkcija nav tikai apvienot dziedātājus dziesmā, tas dod kopības izjūtu. Dziedāt latviešu dziesmas – tas palīdz nostiprināt latvisko identitāti. Korī veidojas arī draudzības. Kora nozīme ir ne tikai muzikāla,” stāsta Lilija Zobens. Tagad viņas pienākumos ir gatavoties Dziesmu un deju svētkiem, kas Latvijā norisināsies 2023. gadā, un tajos Lilija Zobens būs arī viena no virsdiriģentiem. “Vest savu kori piedalīties Dziesmu svētkos ir ne tikai gods – tā ir kā virsotne latviešu mūzikā, ka es zinu, ka mēs esam panākuši visu, kas ir iespējams,” vērtē Lilija Zobens.

Solvita, kura Londonas latviešu korī dzied jau 12 gadu, atzīst, ka “koris mani izglāba, jo atbraucu uz Londonu strādāt un praktiski nerunāju angliski”. Viņai būšana latviešu sabiedrībā ļāvusi nejusties “absolūti vienai”. Jānis uz Londonu savukārt pārcēlies nesen un korim pievienojies ne tikai, lai satiktu tautiešus, bet arī tādēļ, ka Latvijā dziedājis vairākos koros.

Kora rindās ir ne tikai Londonā dzīvojoši latvieši. Tajā, piemēram, dzied arī angliete Hetija, kura korim pievienojusies pirms četriem gadiem. Kādēļ viņa izlēmusi iesaistīties latviešu kolektīvā, kā norit Londonas latviešu kora mēģinājumi un ko dziedāšana korī nozīmē tā dalībniekiem, skaties reportāžā no Londonas Lielbritānijā.