foto: Paula Čurkste/LETA
Aicina sievietes pieteikties godasardzei
Godasardzē dienē staltākie vīri, un tagad aicinātas arī dāmas.
Sabiedrība
2022. gada 6. augusts, 05:17

Aicina sievietes pieteikties godasardzei

Kas Jauns Avīze

Nacionālie bruņotie spēki pirmo reizi aicina arī sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā.

Šī ir ikdienā redzamākā NBS apakšvienība, kas nodrošina godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils, piedalās valsts nozīmes reprezentatīvos pasākumos un augstu viesu sagaidīšanā.

Sieviešu iesaiste godasardzē vairos sabiedrības izpratni, cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība un atbildības daļas uzņemšanās visaptverošas aizsardzības stiprināšanā, norāda NBS.

Patlaban 16,7% NBS personāla ir sievietes, kuras pilda dažādus amatus visās vienībās, tajā skaitā vadošos posteņos. Līdzās vīriešiem arī sievietes dienē gan kaujas vienībās, gan Gaisa spēkos, ir Jūras spēku kuģu komandieres.

NATO valstīs sieviešu iesaistei godasardzēs ir ilggadēja prakse. Piemēram, Dānijas Karaliskajos bruņotajos spēkos sievietes sāka dienestu godasardzē 1999. gadā, Vācijā godasardzē – 2009. gadā.

Pirms pieciem gadiem sievietes sāka dienestu godasardzē Kanādas bruņotajos spēkos. Kopš pagājušā gada arī ASV bruņotajos spēkos sievietes pilda dienestu godasardzē, tajā skaitā pie Nezināmā karavīra kapa Ārlingtonas nacionālajā kapsētā Virdžīnijā.

Trīs Baltijas valstu vidū Latvija būs pirmā, kas uzņems sievietes godasardzes vienībā. Lai sāktu dienestu Godasardzes rotā, sekmīgi jāpabeidz pamatapmācības kurss Alūksnes Kājnieku skolā. Līdzšinējā pieredze rādot, ka sieviešu klātbūtne jebkurā kolektīvā, arī NBS vienībās, veicina veselīgas sāncensības garu ikdienas dienesta pienākumu izpildē.

Godasardzes rotas pirmsākumi rodami 1919. gadā, un jau toreiz vienības pamatuzdevumi bija līdzīgi tagadējiem. Štāba bataljona sastāvā Godasardzes rota no jauna izveidota 1992. gadā.