Vēsturiskā ēka Līgatnē atguvusi savu spozmi

Noslēgušies vēsturiskās ēkas Līgatnē vērienīgie atjaunošanas un restaurācijas darbi. “Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama” ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, ...

gallery icon
36
Kultūra
2022. gada 3. augusts, 13:17

FOTO: pēc renovācijas savu spozmi atguvusi vēsturiskā ēka uz viena no Līgatnes pakalniem

Jauns.lv

Noslēgušies vēsturiskās ēkas Līgatnē vērienīgie atjaunošanas un restaurācijas darbi. “Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama” ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā šodien atrodas Līgatnes pirmsskolas izglītības iestāde. Fasādes atjaunošanas darbus Līgatnes pašvaldības uzdevumā veica "RERE Grupas" uzņēmuma meistari, atklājot vēsturiskās liecības un dodot jaunu dzīvi būvgaldniecības meistaru mantojumam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēku viegli pamanīt, jo tā cēli stāv uz viena no Līgatnes pakalniem. Telpu plānojums, fasāžu dekorējums un interjera elementi norāda, ka ēka ir izcils jūgendstila paraugs ar tā sauktā vasarnīcu vai Šveices arhitektūras stila iezīmēm. Ēka celta 1914. gadā, un kopš 1940. gada ēkā atradies bērnudārzs. Tik vērienīgus atjaunošanas darbus ēka līdz šim nav piedzīvojusi.

“Līgatne ir atguvusi kvalitatīvi atjaunotu un restaurētu valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama” fasādi, logus un jumta segumu, kā arī veikti ēkas siltināšanas darbi. Nākamais solis būs rūpīga iekštelpu un komunikāciju atjaunošana. Paldies iesaistītajām pusēm par profesionālu attieksmi un paveikto ēkas atjaunošanā. Jau septembrī durvis vērs bērnudārzs un nākamā paaudze varēs novērtēt vēsturiskās ēkas skaistumu,” atzīmē Ilze Goba, Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja.

Projekta ietvaros veikti gan atjaunošanas, gan restaurācijas darbi: atjaunots viss jumta segums, fasāžu apdare, veikta sienu apakšējo vainagu nomaiņa, atsevišķās vietās atjaunotas sienu konstrukcijas un siltinājums, veikta bojātā apmetuma atjaunošana, atjaunotas ieejas kāpnes un saremontēti skursteņi, restaurācija un rekonstrukcija veikta balkona margām, durvīm, logiem, fasāžu, jumta un jumtiņu apdares dekoratīvajām koka detaļām. Pilnīgu interjera atjaunošanu šis darbu līgums neietver, tomēr iekštelpās veikta līgumā iekļautā sienu un pārsegumu siltināšana, pirmā stāva grīdas siltināšana, grīdas seguma atjaunošana. Tāpat atjaunota ūdens novadīšanas sistēma no jumta un zibensaizsardzības sistēmas zemējuma kontūra.

Jumta segumā ieklātie jaunie māla kārniņi pēc izmēra, formas un uzbūves ir ļoti tuvi oriģinālam. Jumtā saglabāti to oriģinālajās vietās 7 stikla dakstiņi un atjaunotas oriģinālās čuguna jumta lūkas, kādas lika bēniņu apgaismošanai. Renovētais jumts ieguvis jaunu zelmeni.

Ēka būvēta ar Vācijai raksturīgo pildrežģa imitācijas fasādi. Renovācijas gaitā notīrīta apmetuma krāsa. Vietās, kur bija tecējis jumts, atklājās bojātas sienas, tāpēc ar īpašu rūpību meistari veikuši koka konstrukciju protezēšanu, nomainot tikai bojāto daļu. Bojātie fazāšu un jumta koka dekoratīvie elementi atsevišķās vietās aizstāti ar protēzi vai kopijām.

Ēkas fasādes daļas un verandas ir dāsni greznotas ar koka dekoriem. Verandas rotā plašs stiklojums, un jumta logi ir ar ieapaļām formām. Krāsu paleti projekta autors veidojis, pamatojoties uz vēsturisko izpēti.

Kopējās renovācijas izmaksas ir 756 506, 82 eiro bez PVN.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas