foto: Paula Čurkste/LETA
Rīgas pašvaldības iestādēs un uzņēmumos uzdod samazināt enerģijas patēriņu
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Runā Rīga
2022. gada 2. augusts, 12:38

Rīgas pašvaldības iestādēs un uzņēmumos uzdod samazināt enerģijas patēriņu

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis ir uzdevis visās pašvaldības iestādēs ieviest energoefektivitātes pasākumus, samazinot siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņu, informēja Rīgas domē.

Šāds rīkojums izdots, jo "pastāv augsts risks, ka elektroenerģijas, dabasgāzes, centralizētās siltumapgādes un citu energoresursu cenas saglabāsies augstas arī nākamajos mēnešos".

Nākamajā apkures sezonā visās Rīgas pašvaldības iestāžu ēkās uzdots samazināt siltumenerģijas patēriņu par vismaz 15%. Lai to panāktu, telpās būs jāsamazina apkures temperatūra vismaz par vienu grādu, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, telpu temperatūrai kopumā ēkā nepārsniedzot 20,5 grādus. Temperatūra telpās, kur uzturas cilvēki, tomēr nedrīkstēs būt zemāka par normatīvos paredzētajām prasībām, piemēram, bērniem, kuri jaunāki par trīs gadiem, temperatūra telpās nedrīkst būt zemāka par 20 grādiem.

Tāpat uzdots nodrošināt pazeminātu apkures temperatūras režīmu iestatīšanu ārpus iestādes darba laika - naktīs un brīvdienās, kad telpās netiek nodrošinātas pamatfunkcijas. Telpu temperatūrai šajos periodos būs jābūt par četriem grādiem zemākai nekā darba laikā.

Ārpus apkures sezonas mehāniskajām ventilācijas sistēmu iekārtām jābūt izslēgtām vai tās jādarbina atbilstoši gaisa kvalitātes rādījumiem. Apkures sezonā savukārt tās varēs izmantot, kamēr telpās ir cilvēki, nepārsniedzot pieļaujamo ogļskābās gāzes koncentrāciju, vai arī citu piesārņotāju, piemēram, mitrumu baseinos.

Pašvaldības ēkās, kas ir aprīkotas ar kondicionēšanas sistēmu, būs jānodrošina, ka tā ieslēdzas, telpu temperatūrai sasniedzot vismaz 25 grādus.

Rīgas enerģētikas aģentūrai un pašvaldības aģentūrai "Rīgas gaisma" uzdots divu nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus ielu apgaismojuma, fasāžu apgaismojuma, dārzu, parku un citu līdzīgu objektu enerģijas patēriņa samazināšanai par 15%.

Tāpat aģentūrai uzdots organizēt visu pašvaldības iestāžu iekļaušanu energopārvaldības sistēmā, organizēt atbilstošu semināru darbiniekiem, kā arī apkopot informāciju par ieviestajiem pasākumiem. Rīgas pilsētas izpilddirektoram savukārt uzdots organizēt energoresursu taupīšanas pasākumus pašvaldības kapitālsabiedrībās.