Kultūra
2022. gada 1. augusts, 17:35

Mūžībā devies valodnieks un profesors Juris Baldunčiks

Jauns.lv

27. jūlijā mūžībā 71 gada vecumā devies latviešu valodnieks, terminologs, leksikogrāfs, pedagogs un tulkotājs Juris Baldunčiks (29.11.1950.-27.07.2022.), portālu Jauns.lv informē Ventspils Augstskola.

Juris Baldunčiks 1977. gadā beidzis Latvijas Valsts universitātes Svešvalodu fakultātes Angļu valodas un literatūras nodaļu. Pēc absolvēšanas strādājis Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūtā gan kā jaunākais, gan arī kā vecākais zinātniskais līdzstrādnieks un institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā. Viņš strādājis arī kā Zinātņu akadēmijas Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā un projektu vadītājs, kā arī kā Latvijas Valsts universitātes Psiholoģijas un pedagoģijas fakultātes docētājs.

Kopš 1997. gada kuplinājis Ventspils Augstskolas docētāju saimi, sākumā kā asociētais profesors, vēlāk bijis arī Anglistikas katedras vadītājs. Kopš 2006. gada bijis Ventspils Augstskolas profesors. Līdz 2014. gadam vadījis Ventspils Augstskolas Lietišķās valodniecības centru, bet no 2013. līdz 2015. gadam vadījis arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju. 

Ventspils Augstskolā profesors Juris Baldunčiks pasniedza studentiem studiju kursus terminoloģijā, leksikogrāfijā, tulkošanā un valodas stilistikā gan bakalaura un maģistra, gan arī doktora līmeņa studiju programmās; vadījis bakalaura, maģistra un promocijas darbus. Profesors ar savu padomu un kritisko skatījumu piedalījies dažādu pētījumu vadīšanā, īstenošanā, doktorantu kolokvijos un visa līmeņa darbu aizstāvēšanas komisijās, kā arī darbojies Ventspils Augstskolas Tulkošanas studiju fakultātes Zinātniskajā padomē. 

Profesora Jura Baldunčika darbs, vislielākā rūpe un vienlaicīgi arī sirdslieta bija zinātne un pētniecība, viņš ir ap 90 zinātnisko publikāciju par aizguvumiem, dažādu nozaru (jūrniecības, sporta, valodniecības, tiesību zinātnes, ķīmijas, anatomijas, enerģētikas u. c.) terminoloģiju un terminoloģijas nozares vēsturi, valodas kultūru, kontaktlingvistiku un tulkošanu autors. Sastādījis ap 13 vārdnīcu, piedalījies vārdnīcu izstrādē, kā arī vadījis nozīmīgus pētniecības projektus.

"Bez jau minētajiem sasniegumiem zinātnē un pētniecībā, neapšaubāmi ir jāmin profesora humora dzirksts arī nopietnās lietās un vietās, spēja kritiski novērtēt jebkuru situāciju, prasme un izveicība vienmēr atrast loģisku, argumentētu un pareizu risinājumu sarežģītās situācijās," norāda Ventspils Augstskolā. "Profesors Juris Baldunčiks arvien nezaudēja modrību it visā — gan norisēs valodā, gan — sabiedrībā un kultūrā. Jāuzsver arī viņa mīlestība uz sportu (sevišķi basketbolu) un viņa mīļāko rokgrupu “The Beatles”, kā arī profesora neizmērojamā cieņa un cilvēcīgums saskarsmē ar ikvienu un viņa apbrīnojamās darbaspējas. Ne viens viens augstskolas darbinieks, profesora kolēģis vai students atceras, ka vienīgā gaisma "Tulku ielā" diennakts tumšajās stundās bija profesora Jura Baldunčika kabineta logos, jo tieši vēlās nakts stundas bija profesora īstais laiks. Laiks, kurā tapa lekcijas un pētījumi."