foto: ekrānuzņēmums no video
Liepājas pludmalē manītais valzirgs Somijā izraisa pamatīgu ažiotāžu; glābšanas operācijai nav laimīgu beigu
Valzirgs no Liepājas aizceļojis uz Somiju, taču gājis bojā.
Sabiedrība
2022. gada 20. jūlijs, 12:17

Liepājas pludmalē manītais valzirgs Somijā izraisa pamatīgu ažiotāžu; glābšanas operācijai nav laimīgu beigu

Jauns.lv

Valzirgs, kurš šovasar manīts vairākās Baltijas jūras pludmalēs, tai skaitā Liepājā, šonedēļ nomiris ceļā uz savvaļas dzīvnieku slimnīcu Somijā.

Somijā valzirgs sākotnēji manīts Haminas pilsētiņā, kas atrodas ne pārāk tālu no Krievijas robežas, tādēļ nodēvēts par Haminas valzirgu. Tur viņš atbrīvots no zvejas tīkliem, kuros dzīvnieks bija sapinies, atsaucoties uz Somijas valsts medijiem, vēsta portāls "Liepajniekiem.lv".

Vēlāk valzirgs parādījās 27 kilometrus rietumu virzienā esošajā Kotkas pilsētā. Ceļotājs arī Somijā radīja diezgan lielu ažiotāžu, bet mēģinājums glābt dzīvnieku kļuva par vērienīgu operāciju.

Notikumus detalizēti atspoguļoja Helsinku tabloīds "Iltalehti", kas, atsaucoties uz policiju, vēsta, ka valzirgs pamanīts kādas privātmājas pagalmā, kur viņš visu otrdienu pavadījis guļot.

No krasta līdz šai privātmājai valzirgs aizkļuvis pa šauru grāvi, kas stiepjas pa mežainu apvidu.

Kotkas iedzīvotājs Jukka Hovila no rīta pamodies un brīnījies par salauzto drēbju žāvējamo pagalmā.

Pēc brīža viņš pie sava pagalma egļu dzīvžogā pamanīja vaininieku, kurš iedzīvotājam par pārsteigumu tiešām bija valzirgs. Jukka aizgāja dažus metrus līdz guļošajam dzīvniekam un izdzirdēja šņākšanu.

"Tuvāk negāju, bet redzēju, ka valzirgam mugurā bija viena pavisam svaiga rēta. Varbūt tā radās pēc sadursmes ar laivu?" spriež iedzīvotājs.

Viņš par valzirgu paziņoja atbildīgajiem dienestiem, kuri nolēma doties un pārbaudīt situāciju.

Eksperti konstatēja, ka tas ir sliktā stāvoklī. Dzīvnieks bija ļoti izsalcis, un tā zemādas tauku slānis bija ļoti plāns. Secināts, ka tas visticamāk savvaļā neizdzīvos.

Pieņemts lēmums par divām iespējamām alternatīvām – dzīvnieka eitanāziju vai nodošanu ekspertu aprūpei. Vietējā savvaļas dzīvnieku klīnika bijusi gatava uzņemt valzirgu, taču tā pārvietošanai pastāvēja zināmi riski.

Varas iestādes sāka gatavoties transportēšanai un pagalmā novietoja piekabi ar pārvešanai paredzēto būri.

Valzirgs uz to reaģēja ar pārcelšanos no zāliena uz blakus esošo ceļu. Tas pārvietojies ar grūtībām un palika guļam blakus esošā meža biezoknī.

Ap desmitiem vakarā dzīvnieks tomēr nogādāts kravas automašīnā, lai pārvestu to uz savvaļas dzīvnieku slimnīcu. Tomēr pēdējo dienu pārdzīvojumi un transportēšana novājinātajam dzīvniekam bija pārāk smags pārbaudījums, un tas ceļā nomira.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 4.jūlijā ap plkst. 3 ir konstatēts, ka Baltijas jūras krastā pie Liepājas ir izpeldējis valzirgs. 

Lai arī valzirgi dzīvo Ziemeļu ledus okeānā un tuvējās jūrās ziemeļu puslodē, kāds indivīds jau jūnija vidū tika manīts Vācijas piekrastē, bet Līgo dienā arī Polijas piekrastē. Iespējams, ka Liepājā krastā iznākušais valzirgs ir viens un tas pats dzīvnieks, ārvalstu eksperti izsaka minējumus, ka tā ir gados jauna valzirga dāma.

"Šis ir pirmais gadījums, kad Latvijas krastos ir sastopams tik neparasts jūras dzīvnieks. Viņa dabīgā vide ir auksti un ledaini ūdeņi. Līdz ar to Baltijas jūra valzirgam nav piemērota, jo šeit nav atrodama ierastā ēdienkarte – lielās gliemenes, garneles, krabji, mīkstie koraļļi, jūras gurķi un citas ziemeļu jūrām raksturīgās radības.

Un visticamāk, ka šobrīd dzīvnieks jūtas izsalcis un novārdzis. Valzirgus var salīdzināt ar to tuvākajiem "radiniekiem" roņiem, kas lielāko dienas daļu uzturas ūdeņos un krastā, vai atpūšas uz ledus. Cilvēkus valzirgi, protams, neuztver kā barības objektu. Tomēr, ja cilvēks pienāk pārāk tuvu, aizskar dzīvnieku un stiepj savu roku tam pretim, dzīvnieks aizstāvoties var iekost. Tādēļ aicinām netuvoties dzīvniekam un ļaut tam atpūsties izvēlētajā vietā," uzsvēra Dabas aizsardzības pārvaldes zīdītāju eksperts Valdis Pilāts.