Kas ir ne-Hodžkina limfoma?

Jauns.lv

Kas ir ne-Hodžkina limfoma?...

Slimība, kas nogalināja Džekiju Kenediju Onasis (Jackie Kennedy Onassis), ir vēža paveids, kas attīstās daļā imūnsistēmas – limfātiskajā sistēmā. Baltie asinsķermenīši, saukti par limfocītiem, kas cīnās ar iekaisumu, sāk vairoties patoloģiskā daudzumā, laika gaitā uzkrājas un veido audzējus. Parasti tie izvietojas limfmezglos, taču šis vēzis var attīstīties jebkurā ķermeņa daļā, ieskaitot vēdera dobumu, tievo zarnu vai vairogdziedzeri. Tā kā limfocīti pārvietojas pa visu ķermeni, audzējs var viegli izplesties.

Pastāv dažādi ne Hodžkina limfomas (NHL) paveidi, bet kopumā tos var iedalīt divās kategorijās: agresīvi vai pasīvi. Kā jau pauž to nosaukumi, audzēju par agresīvu sauc tādā gadījumā, ja tas attīstās ātri un nesaudzīgi, savukārt par pasīvu – ja izplatās lēni.

Kā atklāja Ketija, pasīva vēža forma nebūt nenozīmē, ka no diviem ļaunumiem ticis mazākais. “Uzzināju, ka agresīva vēža forma ir daudz vieglāk ārstējama,” viņa saka. Un, patiesi, pasīviem audzējiem nav nepieciešama neatliekama medicīniska iejaukšanās, tomēr no tiem grūtāk izārstēties. Agresīva limfoma jāārstē nekavējoties, tomēr tā reaģē uz ārstēšanu, un bieži no tās iespējams pilnībā atbrīvoties.

Ne Hodžkina limfomas gadījumā lielākoties tiek izmantota ķīmijterapija un radioterapija, un kā viena, tā otra var nelabvēlīgi iespaidot organismu.

Ketijai paveicās – audzēja veids deva viņai laiku apsvērt alternatīvu terapiju un mediķa uzraudzībā izmēģināt holistisko pieeju.