Sabiedrība
2022. gada 19. jūlijs, 06:50

VIDEO: Latviešu brīvprātīgais karavīrs: “Mēs iznīcinājām krievu tanku. Vienīgais, kas tur bija palicis pāri, bija daži zobi.”

Jauns.lv

Brīvprātīgajam latviešu karavīram Ukrainā Kristam Ancānam militārās pieredzes nebija. Viņš visu iemācījās triecientempā turpat Ukrainā un tagad brīvi rīkojas ar modernākajiem šaujamieročiem. Likuma grozījumi, kas ļauj Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi sākt dienestu Ukrainas bruņotajos spēkos, stājās spēkā šā gada 1. martā. Pēc divām dienām Krists Ancāns jau bija tur, aiz muguras atstājot dzīvi un darbu Vācijā, kur viņš bija vadības līmeņa darbinieks staptautiskā kravu pārvadājumu uzņēmumā. Jauns.lv Kristu satika tajās nedaudzajās brīvdienās, ko viņš pavadīja Latvijā.

Vēl miera laikos Krists Ukrainā bija ieguvis draugus, pabijis dažādos izklaides braucienos. Taču, ierodoties tur kara laikā, ceļš pie valsts aizstāvjiem bija jāmeklē pašam. “Es atradu cilvēkus, kas aizveda mani uz kara komisariātu, un tālāk mūs uzreiz aizsūtīja uz poligonu. Tur jau bija priekšā brīvprātīgie no visas pasaules – divi leiši, ļoti daudz Kanādas un Izraēlas ukraiņu,” stāsta Krists.

foto: Krista Ancāna arhīvs

Jautāts par ekstremālakajiem brīžiem zvērīgajā karā, Krists saka: “Trakākais notiek visu laiku. Katru dienu kāds mirst. Draugi mirst. Tu redzi draugus, kas zaudē kājas, rokas, pēc tam apciemo viņus slimnīcā. Tā ir ikdiena.”

foto: Krista Ancāna arhīvs

Pieredzētais iznīcinot jelkādas žēlastības paliekas pret iebrucējiem, bet ar kaujas biedriem satuvinot uz mūžu. Krists ir pārliecināts, ka tādas draudzības kā kara laukā mierīgā ikdienā nerodas.

Taču vienu cilvēcisku iezīmi, šķiet, nespēj iznīcināt pat karš – tā ir humora izjūta. Brīvajos brīžos jautrību īpaši sekmīgi uztur briti, nerrojoties ar īriem. Sava vieta ir arī labsirdīgiem smiekliem par igauņu lēnīgumu. Joka pēc Krists arī sācis veidot savu trofeju kolekiju. Tajā ir krievu karavīru apģērba gabali, viņu ieroči un pat zobi. Krists stāsta, ka okupantu armija esot trūcīgi ģērbta, turklāt Ukrainas iedzīvotāju māju izlaupīšana Krievijas kareivjiem bieži beidzas ar pamatīgu reibumu, apmaldīšanos un šaušanu, kur pagadās.

foto: Krista Ancāna arhīvs

Skaties pievienoto video un uzzini par stindzinošajiem notikumiem Krista pieredzē jau pirmajās kaujas dienās Ukrainā, kādas vēl gandrīz pārcilvēciskas dīvainības saskatāmas okupantu uzvedībā un kas, pēc Krista domām, jādara, lai karu Ukrainā ātrāk izbeigtu.

Tēmas