foto: LETA
Uz Jelgavas poliklīnikas jumta top bišu dārzs
Bites.
Novadu ziņas
2022. gada 15. jūlijs, 10:47

Uz Jelgavas poliklīnikas jumta top bišu dārzs

Jauns.lv/LETA

Uz Jelgavas poliklīnikas jumta top pirmais Latvijas urbānais jumta bišu dārzs ārpus Rīgas, informēja projekta pārstāvis Ivars Jakovels.

Jelgavas poliklīnika ar Latvijas Biškopības biedrību, vienojušies pētnieciskos, nolūkos iegūt medus paraugus pilsētvidē, veikt tā fizikāli-ķīmiskās analīzes un apkopot datus par medu pilsētvidē.

Mediķi un biškopji vēlas arī pievērst sabiedrības uzmanību ekoloģijas nozīmei cilvēku veselības saglabāšanā un bišu svarīgajai lomai pārtikas ražošanas nodrošināšanai, apputeksnējot vairāk nekā 80% pārtikas kultūraugu.

Sākoties liepziedu nektāra ievākšanas sezonai, uz Jelgavas poliklīnikas jumta izvietotas pirmās trīs bišu saimes. Ikdienas rūpes par bišu saimēm uzņēmies Jelgavas novada Vircavas biškopis Nauris Bērziņš.

Urbānā biškopība esot izplatīta daudzās pasaules pilsētās, un Eiropā par bišu galvaspilsētām tiek uzskatīta Berlīne, Minhene, Hamburga, Londona, Parīze, Cīrihe, Vīne, Kopenhāgena, Rīga. Veicot analīzes, pasaules pilsētās ievāktajā medū neesot atrasti nekādi nelabvēlīgi piejaukumi, ķīmiskas vielas vai smagie metāli. Pilsētā, salīdzinot ar lauku vidi, nelieto pesticīdus. Turklāt pilsētu liepas varētu dot par līdz 70% nektāra vairāk nekā to kolēģes laukos vairāku iemeslu dēļ.

Bišu stropi izvietoti uz Jelgavas poliklīnikas jumta piektā stāva līmenī. Plānots, ka pilnas sezonas laikā katra bišu saime varētu ienest vismaz 50 kilogramus augstas kvalitātes medus.

Jelgavas poliklīnika ir ambulatorā ārstniecības iestāde, kas nodrošina iedzīvotājiem medicīnas pakalpojumus diagnostikā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā un profilaktisku pasākumu veikšanā. Kopš 2003. gada poliklīnika ir Jelgavas pašvaldības kapitālsabiedrība.

Jelgavas poliklīnikā strādā 220 darbinieki, tā gadā apkalpo vidēji 103 300 pacientu. Tās apgrozījums 2021. gadā bija 5,7 miljoni eiro.