foto: Edijs Pālens/LETA
Indriksones padomniece digitalizācijas jautājumos būs Ieva Siliņa
Ieva Siliņa ekonomikas ministres padomnieces inovāciju un digitalizācijas jautājumos pienākumus pildīs uz pusslodzi.
Politika
2022. gada 12. jūlijs, 19:40

Indriksones padomniece digitalizācijas jautājumos būs Ieva Siliņa

Jauns.lv / LETA

Šodien par ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) padomnieci inovāciju un digitalizācijas jautājumos kļuvusi Ieva Siliņa, informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Vineta Vilistere-Lāce.

Ieva Siliņa ir Rīgas domes deputāte, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja vietniece. Vienlaikus Siliņa turpinās pildīt arī Valsts prezidenta ārštata padomnieces pienākumus zinātnes un izglītības politikas jautājumos.

Siliņa piecus gadus ir vadījusi Latvijas Jauno zinātnieku apvienību, kur izveidoja kopienu gan jaunajiem zinātniekiem, kuri vēlas iesaistīties jaunos projektos, gan uzņēmējiem, kuri vēlas piesaistīt intelektuālo kapitālu vai kāpināt ražošanas pievienoto vērtību. Siliņai ir Latvijas Universitātes doktora grāds vadībzinātnē, kā arī viņa specializējusies zinātnes pārvaldībā, komunikācijā, zināšanu pārnesē un ilgtspējīgā attīstībā.

"Uzņēmēju, zinātnieku un valsts sektora sadarbības veicināšana, kā rezultātā rastos jauni, inovatīvi vietējā un eksporta tirgu produkti, tehnoloģijas un pakalpojumi, ir viena no manām un EM prioritātēm," pauž ministre.

Papildus Eiropas Savienības finansējumam nākamo trīs gadu laikā EM no valsts budžeta 12 miljonu eiro apmērā īstenos valsts pētījumu programmu, kas paredz ieviest jaunu modeli komerciālas ievirzes pētniecības projektu finansēšanai, vērš uzmanību Indriksone. 

Tāpēc Siliņas "pieredze būs ļoti noderīga ciešai un koordinētai sadarbībai starp pētniecības un inovāciju politiku ieviesošajām institūcijām un uzņēmējiem, lai veicinātu gan zinātnisko pētniecību, gan tehnoloģiju un komercializējamu produktu attīstību," uzsver ekonomikas ministre.

Savukārt Siliņa pauž, ka jaunizveidotais "Inovāciju fonds" būs solis uz priekšu, kas ļaus īstenot institūtu krājumā esošās iestrādnes. Reizē jādomā, kā Latvijā radīt jaunas dziļās tehnoloģijas, kas cilvēces aktuālajiem izaicinājumiem piedāvā risinājumus veidos, kas pirms desmitiem gadu šķita neiespējami, pauž jaunā padomniece.

Siliņa pienākumus pildīs uz pusslodzi. Papildus jautājumiem, kas saistās ar inovāciju jomu, viņa sniegs padomus arī jautājumos saistībā ar uzņēmējdarbības digitalizāciju, tai skaitā digitālo pakalpojumu un tai nepieciešamo spēju un prasmju attīstību.