foto: LETA
Valdība apstiprina nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju profesionālās vidējās izglītības uzņemšanas kārtību
Plāksne "Latvijas Republikas Ministru kabinets".
Politika
2022. gada 5. jūlijs, 15:33

Valdība apstiprina nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju profesionālās vidējās izglītības uzņemšanas kārtību

Jauns.lv / LETA

Valdība šodien apstiprinājusi kārtību, kādā nepilngadīgiem Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek nodrošināta iespēja sākt profesionālās vidējās izglītības apguvi pēc pamatizglītības ieguves, tai skaitā nosakot arī finansējuma nosacījumus.

Noteikumi paredz, ka profesionālās izglītības iestādē nepilngadīgie Ukrainas civiliedzīvotāji tiek uzņemti arī profesionālās vidējās izglītības programmās apguvei pēc pamatizglītības ieguves, to sākot no sākuma.

Attiecībā uz iepriekš sāktās profesionālās vidējās izglītības turpināšanu, noteikumi paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotāja izglītības ieguvi nodrošina valsts vai pašvaldības profesionālās izglītības iestādēs. Ukrainas civiliedzīvotāja likumiskais pārstāvis iesniedz iesniegumu par civiliedzīvotāja uzņemšanu, kuram pievieno iepriekš iegūto izglītību apliecinošā dokumenta kopiju vai tā dokumenta kopiju, kas apliecina daļēju izglītības ieguvi.

Ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu var uzņemt attiecīgā profesionālās vidējās izglītības programmā - kursā vai mācību grupā.

Nepilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam, kā arī pilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam, kurš iepriekš sācis un turpinājis profesionālās izglītības ieguvi 2021./2022. mācību gadā, nodrošinot tiesības uz profesionālās vidējās izglītības ieguvi, tai skaitā sākot to no sākuma, tiek saglabāti līdzšinējie finansēšanas nosacījumi - finansējums pedagogu atalgojumam, tai skaitā normatīvajos aktos noteiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, individuālā izglītības programmas apguves plāna izpildei 257 eiro apmērā mēnesī, mācību līdzekļu nodrošināšanai 50 eiro apmērā mācību gadā, finansējumu ikmēneša stipendijas izmaksai 15 eiro apmērā, vidējās profesionālās izglītības programmas īstenošanas izmaksas uz vienu civiliedzīvotāju mēnesī 76,08 eiro apmērā, bet izglītības tematiskajā jomā "Mākslas" 108,32 eiro apmērā.

Maijā tika pieņemti grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas noteica, ka nepilngadīgiem Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības ne tikai turpināt iepriekš sākto profesionālās vidējās izglītības ieguvi, bet arī sākt profesionālās vidējās izglītības ieguvi no sākuma pēc pamatizglītības ieguves.

Papildus maijā pieņemtie grozījumi paredz, ka, uzņemot nepilngadīgu Ukrainas civiliedzīvotāju profesionālās vidējās izglītības programmā, neņem vērā valsts pārbaudes darbu rezultātus, kā arī vērtējumus gadā mācību priekšmetos "Latviešu valoda", "Literatūra", "Latviešu valoda un literatūra", "Latvijas vēsture", kā arī "Otrā svešvaloda", ja tādi nav iegūti.

Tomēr Izglītības un zinātnes ministrija secināja, ka noteikumos ir iekļauts regulējums kārtībai, kādā nepilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam tiek nodrošināta iepriekš sāktās profesionālās vidējās izglītības ieguves turpināšana, bet nav noteikts regulējums attiecībā uz minētās izglītības ieguves sākšanu no sākuma.