foto: Edijs Pālens/LETA
Trešdaļa šoferu alkoholu savieno ar braukšanu
Viens procents aptaujāto autovadītāju vairākas reizes gadā brauc dzērumā virs 0,5 promilēm.
112
2022. gada 3. jūlijs, 05:38

Trešdaļa šoferu alkoholu savieno ar braukšanu

Kas Jauns Avīze

Aptuveni trešdaļa autovadītāju Latvijā mēdz sēsties pie stūres pēc alkohola lietošanas, liecina "Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss", kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru "Norstat".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Salīdzinot ar pagājušā gada datiem, autovadītāju skaits, kuri mēdz pārsniegt pieļaujamo 0,5 promiļu robežu, ir nedaudz samazinājies. Proti, pērn vienu vai vairākas reizes gadā šo robežu pārsniedza 9% autovadītāju, bet šogad tie ir septiņi procenti.

32% autovadītāju atklāj, ka mēdz vadīt spēkratu arī tad, ja lietots alkohols – 25% līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, 6% atzīst, ka vienu vai dažas reizes gadā mēdz braukt, arī pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, bet 1% tā dara vairākas reizes gadā. Ar braukšanu pie stūres pēc alkohola lietošanas visbiežāk grēko vīrieši – 32 procenti. Sievietes tā dara 16% gadījumu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ierosinājis Saeimas Juridiskajai komisijai Krimināllikumā paredzēt dzērājšofera auto obligātu konfiskāciju, ja alkohola koncentrācija autovadītāja asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Priekšlikumi jau atbalstīti Tieslietu ministrijas pastāvīgajā Krimināllikuma darba grupā, piedaloties pārstāvjiem no Satiksmes ministrijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas.

Vidēji gada laikā policija soda 2000 dzērājšoferu, kuri braukuši reibumā virs 1,5 promilēm. Turklāt aptuveni 1300 gadījumos pārsniegtas divas promiles. Aptauju rezultāti ārzemēs liecina, ka pirms pirmās pieķeršanas autovadītāji reibumā braukuši vidēji 36 reizes.

Ja būs braukts ar citai personai piederošu auto, no dzērājšofera tiks piedzīta transportlīdzekļa vērtība. “Vēlos dot skaidru signālu visiem dzērājšoferiem – jūsu garāžas un maki būs tukši, un jūs ilgi nožēlosiet izvēli sēsties reibumā pie stūres,” uzsver Bordāns.

Skumja statistika

* Pērn reģistrēti 3406 ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem, no tiem 185 gadījumos vismaz viens vadītājs bijis alkohola reibumā.

* 7,5% no satiksmes negadījumiem ar bojā gājušajiem vismaz viens no autovadītājiem bijis alkohola reibumā.

* Gadu no gada pieaug reibumā izraisīto avāriju skaits. 2019. gadā – 663, 2020. gadā – 733, pērn – 808. Šā gada piecos mēnešos – jau par 120 vairāk, salīdzinot ar šādu laikposmu pagājušajā gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās