Zaudētāji pēc jaunā modeļa ieviešanas varētu būt skolotāji ar lielām algām
Izglītības ministre Mārīte Seile.
Politika

Zaudētāji pēc jaunā modeļa ieviešanas varētu būt skolotāji ar lielām algām

Jauns.lv

Pēc jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas zaudētāji varētu būt skolotāji, kuri pašlaik saņem lielas algas, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdes laikā teica Izglītības ministre Mārīte Seile.

Zaudētāji pēc jaunā modeļa ieviešanas varētu būt s...

Viņa akcentēja, ka pašlaik, lai arī lielākā daļa skolotāju algas ir zemas, skolās, kur ir liels skaits skolēnu, skolotāji saņem no aptuveni 700 līdz 1000 eiro mēnesī.

Aprēķini liecina, ka pēc jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas šo skolotāju algas samazināsies.

Komisijā, runājot par jauna pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas gaitu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško norādīja, ka tā izstrādei ir bijis pārāk maz laika. Vienlaikus kopumā modelis vērtējams kā labs.

Mikiško kā vienu no modeļa trūkumiem norādīja to, ka atsevišķās skolās skolēnu skaita dēļ, skolotājiem nedēļas laikā nebūs iespējams "savākt" 36 darba stundas nedēļā. Seile gan, atbildot uz Mikiško teikto, pauda, ka arī līdz šim ir skolotāji, kuri strādā nepilnas slodzes.

Izglītības ministre iepriekš norādījusi, ka, ņemot vērā neskaidrības par to, vai tiks piešķirts pietiekams finansējums, pilnā apmērā jaunais pedagogu darba samaksas modelis no 1.septembra nav ieviešams.

Atbilstoši Ministru kabineta lēmumiem līdz 2015.gada 1.septembrim jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas modelis, lai izveidotu caurredzamu pedagogu atalgojuma aprēķina metodiku, tādējādi ļaujot efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus. Lai nākamajā mācību gadā jauno atalgojuma modeli varētu veiksmīgi ieviest, vienlaikus jāveic vairāki pasākumi skolu tīkla sakārtošanai.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA