foto: Paula Čurkste/LETA
Par ļimončiku sauktais Dūklavs grib kūrēt nacionālo drošību
​Saeimas deputāti Jānis Dūklavs (no kreisās) un Māris Kučinskis.
Sabiedrība
2022. gada 1. jūlijs, 09:15

Par ļimončiku sauktais Dūklavs grib kūrēt nacionālo drošību

Kas Jauns Avīze

Izjūkot ilggadējam Latvijas politikas smagsvaram – Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), tās Saeimas frakciju atstāja trīs deputāti. Izmaiņas skāra arī Nacionālās drošības komisiju (NDK), kur Māra Kučinska vietā tagad ievēlēts Jānis Dūklavs. Saeimas kuluāros runā, ka viņš pat gribētu pretendēt uz NDK vadītāja vietu, taču var gadīties, ka Dūklavam pat nebūs iespējas piedalīties komisijas sēdēs.

Atbilstoši Saeimas kārtības rullim NDK sastāvā ievēlē pa vienam deputātam no katras frakcijas. Šī komisija veic specdienestu parlamentāro uzraudzību un apstiprina valsts slepenāko iestāžu – Satversmes aizsardzības biroja (SAB), Valsts drošības dienesta, Militārā izlūkošanas un drošības dienesta – budžetus.

Visslepenākā Saeimas komisija

Minēto dienestu vadītāji komisijai regulāri sniedz ziņojumus un pārskatus par situāciju valstī un tuvējo kaimiņvalstu aktivitātēm. Visas komisijas sēdes ir slepenas un notiek īpaši pret jebkāda veida noklausīšanos vai pieslēgšanos aprīkotā telpā.

Līdz šī 16. jūnijam NDK vadīja bijušais premjers Māris Kučinskis, taču, sašķeļoties ZZS, tās frakciju kopā ar viņu pameta arī Raimonds Bergmanis un Edgars Tavars. Tā kā Kučinskis ZZS frakciju vairs nepārstāvēja un citā arī neiestājās, ZZS bija visas tiesības pieprasīt viņa nomaiņu NDK, un to politiskais spēks arī izmantoja.

Tajā pašā 16. jūnijā par NDK jauno locekli no ZZS ar Saeimas balsojumu apstiprināts bijušais zemkopības ministrs Dūklavs. Tomēr Saeimas balsojums nenozīmē, ka jaunievēlētajam NDK loceklim automātiski ir tiesības piedalīties tās sēdēs.

Piecdesmit pret piecdesmit

Ņemot vērā darba specifiku, ikvienam NDK pārstāvim nepieciešama visaugstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam, tāpēc SAB pirms tās izsniegšanas veic visai pamatīgu pārbaudi. Tas, ka kādam šī pielaide kādreiz bijusi, vēl neko nenozīmē, un katras jaunievēlētas Saeimas deputātiem arī pēc atkārtotas ievēlēšanas jārēķinās ar pārbaudes laiku.

Iepriekšējās Saeimas laikā Dūklavs bija ministrs, un viņam pielaide valsts noslēpumam bija, taču kopš tā laika pagājuši gandrīz četri gadi, kuru laikā deputāta vārds izskanējis skaļos skandālos.

Vairāki aptaujātie Saeimas deputāti, kuri gan izvēlējās palikt anonīmi, prognozē, ka Dūklava izredzes saņemt pielaidi ir vērtējamas kā 50 pret 50.

Par Dūklava dalību skandalozajās “Rīdzenes sarunās” Aināra Šlesera īrētajā viesnīcas numurā un kopīgo biznesu ar Krievijas kara industrijas pārstāvi atgādināts jaunajā “Kas Jauns Avīzes” numurā.

foto: Ieva Čīka/LETA
Rīdzenes  301. numurs, kur Lembergs, Šlesers un pietuvinātie dalīja valsti, tostarp Dūklavs spriedis par ļimončikiem  Rīgas ostā.

Lasiet arī par taksometra šofera uzbrukumu Rīgā Krievijas opozicionārei; kā karo ukraiņu partizāni; Handbola federācijā aizdomas par naudas izšķērdēšanu; vai Latvijai ir plāns X stundai.