Viedokļi
2022. gada 22. jūnijs, 14:59

"Pretējā gadījumā viņi sajuks prātā." Poikāns skaidro, kādēļ krievu propaganda tik veiksmīgi darbojas

Jauns.lv

“Vismaz televizorā dzīve ir izdevusies” - par to, kāpēc Krievijā tik labi strādā propaganda, TV24 raidījumā “Preses klubs” izsakās Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns.

Par to, kādēļ Krievijas mediju radītā propaganda tik veiksmīgi darbojas, pētnieks citē krievu žurnālista Aleksandra Ņevzorova teikto: “Lielākajai daļai skatīties televizorā ir nepieciešamība, pretējā gadījumā viņi sajuks prātā. Algas zemas, kāpņutelpas piečurātas, ceļi kā Ukrainā pēc bumbošanas vai vispār nekāda ceļa nav, tualetes ārā, kā noskaidrojām, tāpēc laikam tos podus vāc, veļasmašīnu nav – teiksim, ja mēs runājam par zemāko slāni. Bet cilvēks ieslēdz televizoru un tur viss ir – mēs esam lieli, viss ir labi, mēs varam kādam sadot pa purnu – dzīve ir izdevusies, vismaz televizorā, lai gan reāli ir pavisam čābīgi.”

Par šādu cilvēku esamību sabiedrībā arī Latvijā pārliecinājies pats I. Poikāns, kurš pirms vairākiem gadiem uz ielas Rīgā sastapis iereibušu vīrieti pusmūžā ar zili balti strīpaino kreklu un vizuāli redzams, ka cilvēkam dzīve nav izdevusies, bet pētniekam apgalvojis, ka “mēs viņiem parādīsim”. “Šajā ziņā Krievija ir ļoti pārdomāti, no savas perspektīvas skatoties, uzvaru pataisījusi par kultu. Tev ir pie kā tiekties, ja tev nekā cita nav, tev iedod sapni – lūdzu, sapņo un jūties varens – lai gan īstenībā tas ir tikai apmāns,” skaidro I. Poikāns.