foto: LETA
Lauksaimnieku un pārtikas pārstrādātāju atbalstam piešķirs teju 20 miljonus eiro
Dārzeņu un augļu tirdzniecība Āgenskalna tirgus paviljonā.
Politika
2022. gada 21. jūnijs, 15:50

Lauksaimnieku un pārtikas pārstrādātāju atbalstam piešķirs teju 20 miljonus eiro

Jauns.lv / LETA

Lai mazinātu Krievijas sāktā kara Ukrainā radītā energoresursu cenu kāpuma un minerālmēslu cenu kāpuma ietekmi, lauksaimnieku un pārtikas pārstrādātāju atbalstam piešķirs teju 20 miljonus eiro, otrdien nolēma valdība.

Tostarp lauksaimniekiem kopējā atbalsta summa būs 9,2 miljoni eiro. No šiem līdzekļiem 4,2 miljoni eiro būtu Eiropas Savienības (ES) finansējums, bet pieci miljoni eiro - valsts budžeta finansējums.

Savukārt vēl 10 miljonu eiro atbalsts no valsts budžeta būtu paredzēts kā energoresursu cenu kāpuma kompensācija pārtikas pārstrādātājiem. 

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pirmdien, 20.jūnijā, preses konferencē sacīja, ka valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmē panākta vienošanās par atbalstu lauksaimniekiem un pārtikas pārstrādātājiem gandrīz 20 miljonu eiro apmērā.

Ministrs uzsvēra, ka situācijas attīstībai sekots līdzi kopā ar Eiropas Komisiju (EK), veikts nozares monitorings, meklēti risinājumi primāro lauksaimniecības produktu ražotāju un pārtikas pārstrādātāju atbalstam. Kopumā EK primārajiem ražotājiem ES atvēlējusi 0,5 miljardu eiro finansējumu. 

Gerhards skaidroja, ka šiem atbalsta pasākumiem būtu fiskāli neitrāla ietekme uz budžetu, jo meža nozarei patlaban klājoties ļoti labi un VAS "Latvijas valsts meži" prognozētā peļņa, ko dividenžu veidā ieskaita valsts budžetā, varētu pieaugt par 15 miljoniem eiro, tādējādi kompensējot valsts sniegto atbalstu lauksaimniekiem un pārtikas pārstrādātājiem.