foto: Ekrānuzņēmums no "TikTok"
Kāpēc populāro "tiktokeri" Grevcovu no Rosļikova partijas tik cītīgi apspriež intīmo pakalpojumu forumā?
Mediju uzmanību Glorija Grevcova izpelnījās vien tad, kad publiski kļuva zināms par viņas došanos politikā, konkrēti – pievienošanos bijušā partijas “Saskaņa” biedra un Rīgas domnieka Alekseja Rosļikova jaunajai partijai “Stabilitātei!”.
Sabiedrība
2022. gada 20. jūnijs, 06:11

Kāpēc populāro "tiktokeri" Grevcovu no Rosļikova partijas tik cītīgi apspriež intīmo pakalpojumu forumā?

Jauns.lv

Pirms kāda laika bijušā Rīgas domnieka Alekseja Rosļikova jaundibinātā partija “Stabilitātei!” savās rindās uzņēma videoblogeri Gloriju Grevcovu. Platformā “TikTok”, kur viņai šobrīd ir ap 70 000 sekotāju, plašāku ievērību Grevcova iepriekšējos mēnešos izpelnījās ar Latvijas valsts gānīšanu Kremļa propagandistiem raksturīgā manierē. Taču atklājies, ka “tiktokere” ir labi zināma un tiek apspriesta arī dažās citāda veida interneta platformās, tostarp – vietējā intīmo pakalpojumu apmaiņas portālā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Liela daļa sabiedrības par Gloriju Grevcovu, domājams, uzzināja, pateicoties viņas izpausmēm “TikTok” pēc 24. februāra, kad pasauli satrieca Krievijas līdera Vladimira Putina uzsāktais militārais iebrukums Ukrainā.

Kamēr lielākā daļa Latvijas sabiedrības koncentrējās uz visdažādākā veida atbalsta sniegšanu ukraiņu tautai, Glorija Grevcova savos sociālajos tīklos runāja par to, cik “liela būs viņas samaksātā cena par solidaritāti Ukrainai”, pieaugot energoresursu cenām un attiecīgi komunālajiem rēķiniem:

Šāds naratīvs – kā reakcija uz Eiropas Savienības (ES) ieviestajām sankcijām – bija plaši izplatīts gan Krievijas kontrolētajos medijos, kuri runāja par to, ka eiropiešiem pašiem vien nāksies ciest, gan arī dažādu sociālo tīklu aktīvistu kontos, kuri regulāri sludina Kremlim tīkamus uzskatus.

Sociālajos tīklos šādu spriešanu, kuras pamatā ir mēģinājums pārvirzīt dienaskārtību no Krievijas pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā uz “pašu problēmām”, konflikta pirmajās nedēļās varēja sastapt regulāri, kopā ar teju vai identiskiem, nepamatotiem stāstiem par to, “cik slikti uzvedas” Eiropā ielaistie ukraiņu bēgļi.

Arī dienās ap 9. un 10. maiju Grevcova pamanījās izsaukt sašutumu ar saturu, ko ievietoja sociālajos tīklos.

Kā zināms, šogad Latvijā faktiski šie datumi izvērtās kā divu dienu “uzvaras svētku” svinības pie pieminekļa sarkanarmiešiem Pārdaugavā.

Glorijas Grevcovas “TikTok” tikmēr atspoguļoja notikumus tā, kā tos saredz pašmāju PSRS nostalģijas pārņemtie un arī Krievijas atbalstītāji:

Cita starpā Grevcova, ieturot līniju, kritizēja arī Saeimā un Rīgas domē pieņemtos lēmumus, kas paredz nojaukt gan Pārdaugavā esošo sarkanarmiešu pieminekli, gan citus, kuri slavē Krievijas pašreizējo bruņoto spēku priekšteci – sarkano armiju.

Diskusijā par Rīgā pieejamajām sievietēm ievietota Grevcovas fotogrāfija

Mediju uzmanību Glorija Grevcova izpelnījās vien tad, kad publiski kļuva zināms par viņas došanos politikā, konkrēti – pievienošanos bijušā partijas “Saskaņa” biedra un Rīgas domnieka Alekseja Rosļikova jaunajai partijai “Stabilitātei!”.

Un diezgan pamatoti, ņemot vērā to, ka sabiedrībai ir jābūt informētai par personām, kuras mēģina pietuvoties varai.

Te nu bez Grevcovas sociālo tīklu satura, kura dēļ (kā videoblogere saviem sekotājiem atklāj) bijis jāskaidrojas pat pie drošības dienestiem, atklājusies cita informācija, no cita interneta nostūra – ēnainās un puslīdz anonīmās intīmo pakalpojumu sfēras forumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Komentējot Grevcovas aktivitātes “TikTok”, vairāki sociālo tīklu lietotāji norādījuši uz to, ka tieši par šo videoblogeri visnotaļ cītīgi diskutē šādu interneta vietņu anonīmi lietotāji.

Jauns.lv pārliecinājās, ka šāda diskusija tik tiešām ir atrodama vismaz vienā šāda veida portālā.

Tā ir kā sava veida sludinājumu vietne-informācijas dēlis tiem, kuri aktīvi izmanto sieviešu sniegtos intīmos pakalpojumus, vai meklē šādas iespējas.

Diskusijā, kurā visnotaļ vulgārā, bieži vien sievietes cieņu aizskarošā manierē anonīmi lietotāji apspriež Rīgā dzīvojošu, anonimizētu sieviešu prasmes, dotības, trūkumus un cenas, parādās ekrānuzņēmums ar Alekseja Rosļikova partijas “Stabilitātei!” biedreni Gloriju Grevcovu.

foto: Ekrānuzņēmums
Foto iespējams atrast arī Grevcovas "Facebook", kurā viņa informē, ka viņas "TikTok" saturs atrādīts Vladimira Solovjova "Youtube" raidījumā.

Attēlā Grevcova ir redzama kādā no saviem, “TikTok” video, kuru “YouTube” raidījumā “Soloviev Live” atskaņojis Rietumu sankcionētais Krievijas propagandists Vladimirs Solovjovs.

Ekrānuzņēmums ir publiski pieejams arī pašas Glorijas Grevcovas “Facebook” kontā, kur viņa pati arī norāda, ka viņas veidotais saturs ir atrādīts minētajā raidījumā:

No iepriekš minētās portāla diskusijas ir saprotams, ka attēlu konkrētais lietotājs ir ievietojis, lai ilustrētu vienu no apspriestajām sievietēm.

Pēcāk šis lietotājs saņem virkni aizrādījumu no citiem foruma lietotājiem, kuri šausta viņu par tādas fotogrāfijas ievietošanu, kurā ir redzama personas seja.

Papildus tam diskusijā tiek runāts arī par vārdā nenosauktās sievietes izpausmēm “TikTok” un citviet internetā: “[...] viņa priecājas par putlera politiku Doņeckas un Luhanskas jautājumā. Tātad atbalsta Ukrainā notiekošo!”

Vēl kāds cits šajā diskusijā, kur ievietots Grevcovas fotoattēls, apgalvo, ka šī vārdā nenosauktā sieviete savulaik braukājusi ar melnu “Mercedes Benz” markas automašīnu.

Šīs markas automašīna ir atrodama arī Grevcovas “Instagram” attēlos, kur videoblogere pie tās pozē.

Foruma lietotāji, kas kritizē šādu piesliešanos Krievijas naratīvam, citiem, kuri par to neko nezina, norāda, ka “TikTok” konts, “ja vien ir saglabājies telefona numurs”, atklās, par ko šeit ir runa.

Kāds cits lietotājs pēcāk arī piemin Glorijas vārdu, izsakoties diskusijas ietvaros.

Vēl kāds 25. februārī jautā: “Ko viņa dara politikā?”

Grevcova apgalvo, ka tiek apmelota un plāno vērsties policijā

Jauns.lv telefoniski sazinājās arī ar pašu Gloriju Grevcovu, lai vaicātu, vai “Stabilitātei!” pārstāvei ir zināms, ka viņas fotoattēls tiek izmantots diskusijā, kurā tiek apspriestas sievietes intīmo pakalpojumu kontekstā.

Saprotot jautājuma raksturu, Grevcova sākotnēji pauda izbrīnu.

“Par ko lūdzu?! [...] ja jūs man atsūtīsiet kādu linku, es labprāt vērsīšos policijā ar šo informāciju. Man būtu ļoti interesanti – es esmu precējusies sieviete, 12 gadus, man ir divi bērni un patiesībā man tas nešķiet nemaz tik smieklīgi vairs,” telefoniski uz lūgumu skaidrot šādu publisku diskusiju atbildēja Grevcova.

Uz piedāvājumu iesūtīt konkrētās saites e-pastā apskatei un iesnieguma noformēšanai policijā Grevcova piepeši informēja, ka nekādus komentārus nesniegs pirms došanās uz policiju.

Savukārt uz jautājumu, kā tad līdz politiķei nogādāt konkrēto internetā atrodamo saturu, Grevcova piepeši pavēstīja, ka viņai tomēr ir zināms par šāda veida vai līdzīgu informāciju publiskajā telpā.

“Ko man darīt? Man jau te bija sūtījuši kaut kādi nacionālisti – cilvēki, ļoti agresīvi noskaņoti, radikāli [...] bet es neko nekomentēšu, tāpēc, ka es uzskatu, ka tie ir meli,” turpināja Grevcova.

“Kaut ko līdzīgu man ir sūtījuši cilvēki no tvitera,” viņa pēcāk piebilda, retoriski vaicājot, cik zemu ir jānolaižas, lai šādi runātu par sievieti, kura ir precējusies un audzina bērnus.

Pagaidām gan Grevcova policijā nav vērsusies. Viņa apstiprina, ka ir “Stabilitātei!” biedrene, taču telefoniski informē, ka pagaidām neplāno kandidēt vēlēšanās un turpina pārstāvēt partiju sociālajos tīklos.

Tiesa gan sociālajos tīklos Grevcova pēcāk ir apgalvojusi, ka grasās kandidēt no Vidzemes.

Partijas, kuras spraigi cīnās par krievvalodīgo vēlētāju

Jāpiebilst, ka video, kura ekrānuzņēmums ievietots minētajā forumā, ir vēl no 2021. gada.

Grevcova šāda veida Latviju kritizējošu saturu ir publicējusi arī krietni pirms 24. februāra, kad Ukrainas notikumu kontekstā viņu ievērojusi plašāka sabiedrības daļa.

Grevcovas sociālie tīkli arī liecina, ka vismaz kādu laiku viņa ir bijusi saistīta arī ar Rīgā, tirdzniecības centrā “Akropole Alfa” atvērto, bēdīgi slaveno krievu repera Timati apģērba veikalu “Black Star”.

Timati ir labi zināms kā Kremļa politikas atbalstītājs, un kādā no viņa apģērbu līnijas atklāšanas pasākumiem piedalījušies arī Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Veikalu “Akropole Alfa” slēdza marta sākumā, paužot nevēlēšanos atbalstīt uzņēmumu, kas šādā veidā saistīts ar agresorvalsti Krieviju.

Glorija Grevcova nebūt nav vienīgā sociālo tīklu slavenība, kura kādā brīdī ir nolēmusi sevi saistīt ar kādu politisko spēku.

Līdzīgi – pieaicinot savās rindās vai par publisku pārstāvi dažādus tā dēvētos “influencerus” – ir rīkojusies, piemēram, Aināra Šlesera pārstāvētā partija “Latvija pirmajā vietā”.

Gan “Stabilitātei!” gan “Latvija pirmajā vietā” vēl Covid-19 pandēmijas grūtākajos mēnešos regulāri izpaudās, kritizējot valdības un Saeimas darbu, kā arī piedaloties dažādās protesta akcijās, kurās nereti tika konstatēti pārkāpumi par pulcēšanos u.c. noteikumiem, kas regulēja dzīvi pandēmijas laikā.

Šīm un dažām citām partijām, tostarp “Latvijas krievu savienībai”, arī tiek piedēvēta savstarpēja cīnīšanās par zināmu daļu krievvalodīgo vēlētāju balsu.

Reitingi tikmēr rāda, ka šī cīņa, vismaz balstoties pēc aptauju datiem, nebūt nav tik vienlīdzīga.