Rīgā darbojas ukraiņu boršča komanda
Rīgā, Ģertrūdes ielā 6, jau kopš aprīļa darbojas kafejnīca, kurā sirsnīgas ukrainietes piedāvā savus tradicionālos ēdienus, ko nobaudīja arī “Kas Jauns Avīze”. Kolektīvs nav liels, bet ļoti draudzīgs, kā viņas pašas saka – viens par visiem un visi par vienu. Un visi dara visu – ko nu katrā brīdī vajag.
Protams, galvenais te ir īsts ukraiņu borščs, kas baudāms katru dienu. Pārējie ēdieni mainās – biezpiena plācenīši, okroška, gulašs, pildīti pipari, vareņiki un daudz kas cits. Šefpavāre Tatjana Verobovaja ieradās tikai divas dienas pirms kafejnīcas atvēršanas. Viņa ir no Kropivnickas Ukrainas vidienē, bet arī pirms tam bijusi spiesta mainīt mājvietu – pamest Krimu. Kopskaitā kafejnīcā un Āgenskalna tirgū darbojas ap 15 ukraiņu.
Ja neviens, tad jādara pašam
Šis ir labdarības organizācijas "Sola" projekts. “Dodoties ar džipiem uz Ukrainu, domāju – Rīgā nav ukraiņu kafejnīcu. Varbūt kāds noorganizēs, bet netapa. Vienā brīdī prātoju – ja neviens to nedara, tad droši vien man jārīkojas. Daži zvani pazīstamiem cilvēkiem, un atpakaļceļa vairs nebija. Aprīļa sākumā viss tapa,” atceras brīvprātīgais Ģirts Slaviņš.
Rīgas Centrāltirgū produktus pērk no konkrētiem zemniekiem un atbilstošas kvalitātes. Ukraiņi šeit nevar dabūt tādu speķi, kāds ir viņu dzimtenē, tāpēc samaļ. Līdzekļi nepieciešami, lai iegādātos papildu iekārtas, nesen iegādāts dārzeņu griezējs, lai samazinātu roku darbu. “Naudiņa tiek arī pašām ukrainietēm, lai viņas šeit varētu pilnvērtīgi dzīvot,” teic Slaviņš.
Pat par godu karalienei
Ukrainietes darbojas ne tikai Ģertrūdes ielā, bet arī katru dienu ir Āgenskalna tirgū, ar "Bolt Food" kurjeru starpniecību maltītes piegādā mājās, ir arī izbraukumu ēdināšana. Nesen pabaroti "Bites" darbinieki – vairāk nekā 300 cilvēku ar boršču, Kijivas kotletēm un biezpiena plācenīšiem. Šis uzņēmums to darīja ar īpašu nodomu – lai atgādinātu saviem darbiniekiem ikdienas gaitās par Ukrainas ļaudīm, viņu smago likteni.
Uzkodas piegādātas uz Lielbritānijas karalienes Elizabetes II septiņdesmitās valdīšanas gadskārtas svinībām Rīgā, kuras rīkoja Lielbritānijas vēstniecība. Sarīkojumā tradicionāli bija britu ēdieni, bet šoreiz bija izņēmums – lai izrādītu atbalstu ukraiņiem, ap 200 viesiem galdā tika celti tradicionālie pīrādziņi, kanapē maizītes un biezpiena plācenīši.
“Ļoti izplatīta atsauksme par šiem ēdieniem – kā pie vecmāmiņas. Daudzi saka – baudot šos ēdienus, atgriežas bērnībā. Mūsu vecmāmiņas gatavoja vismaz vienu divas stundas, nevis kā šodien pierasts, ātri, 15 minūtēs. Piemēram, tapa galerts jeb holodec – ļoti ātri izpirka, un to es arī atceros no omīšu svētku galda,” slavē Ģirts. Šefpavāre Tatjana gan savas receptes sargā un neizpauž, jo katram ir savi knifiņi.
Vairāk par ukraiņu boršča komandu lasiet jaunajā “Kas Jauns Avīzē”. Lasiet arī padomus, kā grilēt sulīgu gaļu, ilgāk saglabāt zemenes, sagatavot Jāņu ugunskuru, kuri Latvijā ir populārākie ārstniecības augi.