foto: LETA
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība pilnībā atbalsta LIZDA
LIZDA rīkotais pikets pie Saeimas, 2019.g.
Politika
2022. gada 16. jūnijs, 11:21

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība pilnībā atbalsta LIZDA

Jauns.lv / LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) šodien organizēto piketu un pilnībā pievienojas tās prasībām.

Atbalsta vēstuli LBAS nosūtījusi vairākiem politiķiem. Vēstulē uzsvērts, ka LIZDA ilgstoši nespēj panākt vienošanos ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par pedagogu darba algas un darba slodzes sabalansēšanas jautājumiem, tāpēc nolemts organizēt piketu. LBAS atbalsta LIZDA lēmumu organizēt piketu, lai tādējādi paustu pedagogu prasības Saeimai un valdībai.

LBAS uzskata, ka pedagogi ir nozīmīgākais resurss, lai turpinātu izglītības satura reformu un nodrošinātu kvalitatīvu izglītības procesu valstī. LBAS vērš uzmanību, ka, stiprinot pedagogu atbalsta sistēmu un pilnveidojot mācību procesu, viens no būtiskākajiem pedagogu profesionālo dzīvi pozitīvi ietekmējošajiem faktoriem ir pedagoģiskā un akadēmiskā personāla atalgojums un tam atbilstošas darba slodzes sabalansēšana.

Ikviens LIZDA pedagogs un strādājošais pirmsskolas izglītības iestādēs, sākumskolās, pamatskolās, vidusskolās, profesionālās izglītības, profesionālās ievirzes, interešu izglītības, speciālās izglītības, augstākās izglītības iestādēs, kā arī zinātniskajās institūcijās ir tiesīgs saņemt savam ieguldītajam darbam cieņpilnu atalgojumu, teikts LBAS paziņojumā.

"Apstākļos, kad izglītības nozare ir pastiprināti izmantojusi pedagogu cilvēkresursus, lai pārvarētu Covid-19 pandēmijas radītās sekas, kad valstī strauji pieaug inflācija, LBAS pieprasa valdībai veikt arī papildus ieguldījumu izglītības nozares cilvēkkapitālā, pilnveidojot pedagogu darba samaksas modeli, apmaksājot visus pedagogu darba pienākumus, novēršot pārslogotību un profesionālo izdegšanu, nodrošinot cienīgu, konkurētspējīgu atalgojumu, salīdzinot ar citiem līdzvērtīgas kvalifikācijas speciālistiem," klāsta LBAS.