foto: LETA
Saeimas komisija atbalsta pensijas vecuma radošajām personām reizi gadā piešķirt atbalstu divu Latvijas vidējo pensiju apmērā
Režisors Jānis Streičs piedalās Letonikas 5.kongresā, kas vienlaikus ir arī valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra un cilvēkdrošība)" pārskats par četros gados paveikto.
Kultūra
2022. gada 14. jūnijs, 14:53

Saeimas komisija atbalsta pensijas vecuma radošajām personām reizi gadā piešķirt atbalstu divu Latvijas vidējo pensiju apmērā

Jauns.lv

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija uz galīgo lasījumu atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) iesniegtos grozījumus Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumā, kas paredz papildu atbalsta piešķiršanu personām ar radošo statusu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komisijā ar deputātu balsojumu tika atbalstīts priekšlikums pensijas vecumu sasniegušām personām ar radošo statusu reizi gadā piešķirt atbalstu divu Latvijas vidējo pensiju apmērā.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Lilita Vilsone atzīmēja, ka likuma izskatīšanas laikā Saeimas sēdē būtu vērtīgi izskaidrot, kāpēc atbalsts tiek piešķirts tieši šīm personām, norādot, ka attiecīgā likuma norma ir maz argumentēta.

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone minēja, ka daudzas personas, kas sniegušas lielu ieguldījumu Latvijas kultūrā, saskaras ar apgrūtinātiem sadzīves un veselības apstākļiem profesionālās slodzes dēļ, kā piemēru minot baletdejotājus.

Jau ziņots, ka atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu" pašnodarbinātais, kas ieguvis radošās personas statusu atbilstoši Radošo personu likumā noteiktajam un kura obligāto iemaksu objekts gadā ir mazāks par 12 minimālajām algām, minimālo obligāto iemaksu veikšanai ir tiesīgs lūgt finanšu atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) Radošo personu atbalsta pasākumu programmā.

Par šīm personām VKKF veic minimālās obligātās iemaksas valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā.

Likumprojektu KM virza izskatīšanai steidzamības kārtā, lai VKKF atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu" līdz 23. jūnijam varētu veikt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par minētajām personām attiecībā uz 2021. gadu.