Kultūra
2015. gada 23. maijs, 22:58

Londonā būs Latvijas mākslinieku dzintara rotu, tekstila un fotoizstāde

Jauns.lv

Londonā no 26.maija būs apskatāma Latvijas mākslinieku izstāde, kurā dzintars tiek atklāts caur rotām, dzintara diegiem un lielformāta foto, pavēstīja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta pārstāve Linda Jākobsone.

Izstādē "Amber: The Baltic Jewel" piedalās rotu mākslinieki Andris Lauders, Guntis Lauders, Jānis Vilks, Māris Auniņš, Māris Šustiņš, Valdis Brože, fotogrāfs Andris Zēgners un tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne.

Katrs dzintara gabaliņš ir unikāls gan krāsas, gan formas, gan tekstūras ziņā, tādēļ ir svarīgi saglabāt tā dabisko skaistumu, pēc iespējas pielāgojot dizainu dzintaram, nevis otrādi. Tajā pašā laikā revolucionāras dzintara diega ražošanas tehnoloģijas māksliniekiem dod iespēju izpausties, strādājot ne tikai ar rotām, bet arī tekstilmākslā.

Dzintars ir daudz pieredzējis un spēcīgs sarunu biedrs, kas prasa tikpat erudītu partneri – gan mākslinieka, gan nēsātāja, gan skatītāja personā. Izstāde rosina sarunu par mums pašiem 21.gadsimtā un par zīmēm, kuras atstāsim nākamajām paaudzēm.

Izstādes scenogrāfiju veidojis starptautiski atzītais modes dizaineru zīmols "MAREUNROL'S" (Mārīte Mastiņa un Rolands Pēterkops). Domājot par dzintara senatnīgumu un vēsturisko nozīmi, viņi apvieno to ar aizvēsturisku zemes iemītnieku – skudru. Izstādē mijas dzintara un skudru ceļi.

Ekspozīciju veidojusi Londonā dzīvojošā rotu dizainere Ivonna Poplanska sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Lielbritānijā un rotu galeriju "Putti".

Izstāde Mākslas centrā "Goldsmiths' centre" Londonā būs apskatāma līdz 3.jūlijam.

BNS