foto: rezekne.lv
Rēzeknē pārvietos pieminekli "Rēzeknes atbrīvotājiem"
Piemineklis "Rēzeknes atbrīvotājiem".
Novadu ziņas
2022. gada 7. jūnijs, 19:05

Rēzeknē pārvietos pieminekli "Rēzeknes atbrīvotājiem"

Jauns.lv

Otrdien, 7. jūnijā, tika sasaukta Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes ārkārtas sēde, kurā deputāti pieņēma lēmumu pārvietot pieminekli “Rēzeknes atbrīvotājiem”, kas atrodas Latgales ielā 20, uz Miera ielas Brāļu kapiem, Miera ielā 67, vēsta pašvaldība.

Pašvaldības Pilsētvides un attīstības pārvaldei būs jānodrošina pieminekļa “Rēzeknes atbrīvotājiem” pārvietošana un uzstādīšana Miera ielas Brāļu kapu teritorijā, saglabājot tā arhitektonisko izskatu. Pieminekļa pārvietošanai nepieciešamo finansējumu nodrošinās no Pašvaldības budžeta 2022. gadam programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Lēmumu pārvietot pieminekli “Rēzeknes atbrīvotājiem” uz vēsturiskajā kontekstā piemērotāku vietu – kapsētas teritoriju Miera ielā, kur atrodas Otrajā pasaules karā kritušo Sarkanās armijas karavīru kapsēta, deputāti pieņēma, ņemot vērā pasaulē izveidojušos ģeopolitisko situāciju un cenšoties nepieļaut starptautisko attiecību saasināšanos un iespējamās provokācijas attiecībā uz Rēzeknes vēsturisko mantojumu, kas sabiedrībā tiek uztverts neviennozīmīgi. Tādējādi kapsētas teritorijā jau vēsturiski ir izveidojies padomju karavīru apbedījumu komplekss un šai tematikai veltīta pieminekļa pārcelšana noslēgs vienota ansambļa izveidi Otrā pasaules kara upuru un kritušo padomju karavīru piemiņai.

Piemineklis “Rēzeknes atbrīvotājiem” tika svinīgi atklāts 1976. gada 3. jūlijā par godu 32. gadadienai, kopš pilsēta tika atbrīvota no fašistiskajiem iekarotājiem (1944. gada 27. jūlijā). Pieminekļa autori: tēlnieki Otto Kalējs un Ojārs Siliņš, arhitekts Elmārs Salguss. Pēc dažu Latvijas kultūrvēstures pētnieku atzinumiem, piemineklis “Rēzeknes atbrīvotājiem” ir savā laikā uzplaukušā latviešu tēlniecības padomiskā modernisma paraugs ar sakāpinātu stilizācijas pakāpi.

Pēc 1981. gada Rēzeknes novadpētniecības muzeja un Latvijas dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības Rēzeknes pilsētas un rajona nodaļas datiem, piemineklis ar oficiālo nosaukumu “Rēzeknes atbrīvotājiem 1944. gada 27. jūlijā 2. Baltijas frontes un 10. gvardes armijas 78. un 119. gvardes strēlnieku divīzijām” ir vietējās nozīmes vēstures piemineklis. Pašlaik tas ir pilsētas kultūrvēstures objektu sarakstā (Rēzeknes domes 2005. gada 9. jūnija saistošie noteikumi Nr. 7 “Par Rēzeknes pilsētas kultūrvēstures objektu saglabāšanu, atklāšanu un likvidēšanu”).