foto: VVD
Iedzīvotājs Pāvilostas piekrastē atrod pudeles ar naftas produktu atliekām
Sabiedrība
2022. gada 24. maijs, 18:02

Iedzīvotājs Pāvilostas piekrastē atrod pudeles ar naftas produktu atliekām

Jauns.lv

Nedēļas nogalē, 21.maijā, Valsts vides dienests (VVD) saņēma iedzīvotāja ziņojumu par Pāvilostas piekrastē atrastām no jūras izskalotām pudelēm ar naftas produktu atliekām. Operatīvi reaģējot uz ziņojumu, VVD inspektori pēc notikuma vietas apsekošanas konstatēja 33 aizskrūvētas plastmasas pudeles ar naftas produktiem vai to atliekām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Etiķetes uz pudelēm liecināja, ka tajās atrodas kuģa uzpildītās degvielas paraugs. Kuģim ņemot degvielu ostā, konkrētās degvielas paraugs tiek nodots arī kuģim. Uz izskalotajām pudelēm bija norādīts kuģa nosaukums un cita specifiska informācija. Tādējādi bija iespējams operatīvi noskaidrot aizdomās turamo kuģi, no kura jūrā varētu būt nokļuvušas degvielas paraugu pudeles. Naftas produktu noplūde vidē nav konstatēta. Pludmalē izskalotās pudeles tika nekavējoties savāktas.

VVD noskaidroja, ka aizdomās turamais kuģis pēdējo reizi Latvijas ūdeņus šķērsoja no Ust-Luga (Krievija) ostas Baltijas jūrā uz Roterdamas (Nīderlande) ostu Ziemeļjūrā. Latvija ir nosūtījusi pieprasījumu kuģa nākamās ienākšanas ostas valsts kontrolei veikt aizdomās turētā kuģa pārbaudi.

Ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process par Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas, teritoriālās jūras, iekšējo jūras ūdeņu piesārņošanu no kuģiem ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, pārkāpjot normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Sabiedrības līdzdalībai vides pārkāpumu novēršanā ir būtiska loma, tādēļ VVD aicina iedzīvotājus arī turpmāk ziņot par konstatētajiem pārkāpumiem vides jomā, zvanot uz vienotā zvanu centra tālruni: +371 26338800 (24/7), kā arī ziņot, izmantojot mobilo aplikāciju Vides SOS.