Sabiedrība
2022. gada 20. maijs, 17:55

VIDEO: tūkstoši pulcējas gājienā par atbrīvošanos no padomju mantojuma

Jauns.lv

Gājienā par atbrīvošanos no padomju mantojuma šobrīd Rīgā pulcējušies vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Kā iepriekš ziņots, šīs akcijas mērķis ir iestāties par visu padomju ideoloģisko pieminekļu aizvākšanu no Latvijas valsts.

"Atbrīvošanās no padomju mantojuma" gājienā pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku

Pasākums tika atklāts, nodziedot Latvijas himnu. Uz gājienu pulcējušies pārsvarā vidēja vecuma ļaudis, ir redzami arī jaunieši un bērni. Daudziem ...

gallery icon

Paredzēts, ka gājiens sāksies pie Brīvības pieminekļa un noslēgsies Uzvaras parkā, kur atrodas demontāžai nolemtais piemineklis sarkanarmiešiem.

foto: Jauns.lv
foto: Jauns.lv

Ļaudis dodas uz pasākuma "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" koncertu

Pasākums Uzvaras parkā noslēdzās ar pasākumu vadītāju uzrunām un skaļām ovācijām, noslēgumā nodziedot mūžībā aizgājušā komponista Mārtiņa Brauna dziesmu "Saule, ...

gallery icon

Tā pakājē, kā zināms, gadu no gada 9. maijā tika svinēta tā dēvētā “uzvaras diena” – svētki PSRS nostalģijas pārņemtajiem un mūsdienu Krievijas slavinātājiem, bet sēras tiem, kuru ģimenes cieta no padomju okupantu varas, kā arī tiem, kuri kaut virspusēji pārzina un izprot Otrā pasaules kara vēsturi.

foto: Mārtiņš Ziders
Pasākums Uzvaras parkā noslēdzās ar pasākumu vadītāju uzrunām un skaļām ovācijām, noslēgumā nodziedot mūžībā aizgājušā komponista Mārtiņa Brauna dziesmu "Saule, pērkons, Daugava".

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon

Rīgas centrā notiekošo rūpīgi uzrauga Valsts policija (VP) un Rīgas pašvaldības policija (RPP), šoferiem ir jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem gājiena maršrutā un tā tuvumā.

Kā ziņots, par gājiena rīkošanu mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja mūziķis Ralfs Eilands. Viņš gan nav oficiālais pasākuma pieteicējs pašvaldībā. Gājienu pieteikusi cita privātpersona.

Muzikālo artavu pasākuma otrajā pusē sniegs folkloras kopas, Latvijas kori, Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņi, Igo, Viktors Zemgals, grupas "Dzelzs vilks" un "Pērkons".

Pasākums ir paredzēts līdz pulksten 20.30, un to vadīs Intars Rešetins un Ralfs Eilands.

Notikumi, kas saliedēja tautu un gāza ministri

Kā zināms, saistībā ar notikumiem Rīgā, Uzvaras parkā, publiski neapmierinātību pauduši un aicinājumus uz protestiem izplatījuši gan tradicionālie 9. maija svinētāji, gan arī cilvēki, kuri nosoda Krievijas agresīvo rīcību un padomju armijas slavināšanai Latvijā grib pielikt punktu.

Uzvaras dienas svinības 2011. gada 9. maijā.

Uzvaras dienas svinības 2011. gada 9. maijā.

gallery icon

9. maijā Rīgā, Uzvaras laukumā, pie pieminekļa tradicionāli bija pulcējies liels skaits cilvēku, kuri, pēc pašu vārdiem, atzīmēja padomju armijas uzvaru Otrajā pasaules karā.

Pasākums, kā ierasts, izraisīja neizpratni daudziem patriotiski noskaņotiem iedzīvotājiem, kuri uzsver, ka 9. maijā Krievijā svinētā uzvara nozīmēja Latvijas okupāciju.

Nākamajā rītā internetā parādījās video, kā ar traktoru tiek sašķūrēti un izmesti pieminekļa pakājē saliktie ziedi. 9. maija svinētāji šādu rīcību uztvēra kā aizvainojošu un devās pie pieminekļa vēlreiz, no jauna noliekot tur ziedus un turpinot svinēt "uzvaras dienu".

Uzvaras dienas svinības 2017. gada 9. maijā

gallery icon

Šādos apstākļos pie pieminekļa jau raisījās atšķirīgus viedokļus pārstāvošu cilvēku mutiski strīdi, taču policija tajos neiejaucās, vēlāk saņemot publiskus pārmetumus par bezdarbību un iespējamu pārkāpumu nenovēršanu.

Saistībā ar notikumiem 9. un 10. maijā no amata atkāpusies iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Gājiena rīkotāji izvirzījuši prasības

Ziņots, ka gājiena "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" rīkotāji izvirzījuši vairākas prasības Valsts prezidentam, Saeimai un valdībai.

Viņi prasa steidzami apzināt un demontēt visus PSRS jeb Krievijas okupācijas varas pieminekļus un piemiņas zīmes.

Tāpat tiek prasīts nomainīt ar padomju funkcionāriem saistītos ielu, laukumu un skvēru nosaukumus visā Latvijas teritorijā.

Tiek prasīts steidzami izstrādāt un pieņemt likumu par Latvijas valstij nelojālu personu izraidīšanu no Latvijas un pilsonības atņemšanu, kā arī izstrādāt likumu, kas aizliedz kandidēt valsts, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņemt ierēdņu amatus un amatus valsts un pašvaldību institūcijās un to struktūrvienībās personām, kuras atbalsta Krievijas īstenoto agresiju pret Ukrainu.

"Tautas gara, mugurkaula, pašapziņas stiprināšanai veltītajā tautas saietā 2022. gada 20. maijā mēs paužam nostāju par 9. maija svinību pasākumiem pie Latvijas okupantu, Krievijas karaspēka piemiņas vietām un atbrīvošanos no padomju laika ideoloģiskā mantojuma - pieminekļiem un piemiņas zīmēm. Nekad ļaunums netriumfē tik pārliecinoši, kā tad, kad labi cilvēki dara "neko". Tad darīsim visu, lai Latvija būtu valsts, kas balstās Eiropas vērtībās un kopj savu unikālo identitāti," norāda pasākuma organizētāji.