foto: Latvijas investīciju un attīstības aģentūra
Pēc dalības "Expo" Latvijas uzņēmēji gūst panākumus AAE tirgū
Latvijas paviljons “Expo 2020”.
Sabiedrība
2022. gada 11. maijs, 20:36

Pēc dalības "Expo" Latvijas uzņēmēji gūst panākumus AAE tirgū

Jauns.lv / LETA

Pēc dalības "Expo" Latvijas uzņēmēji gūst panākumus Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) tirgū, kā arī AAE ir gatavi paplašināt sadarbību ar Latviju, pēc ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) un AAE ārlietu un starptautiskās ekonomiskās sadarbības ministra vietnieka Abdulnasseru Al Shaalī tikšanās norādīja Ekonomikas ministrijā (EM).

Vitenbergs informē, ka AAE valsts institūcijas un uzņēmēji ir izvirzījuši Latviju kā vienu no stratēģiskajiem sadarbības partneriem, apliecinot to ar savu vizīti Rīgā.

Viņš atzīmē, ka pēdējā gada laikā Latvijas uzņēmēji izrādījuši lielu interesi un aktīvi piedalījušies dažādās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētās aktivitātēs reģionā, veidojot ciešākas saiknes tādās nozarēs kā biomedicīna, kosmosa tehnoloģijas, loģistika, pārtika, būvniecība un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT).

Ministrs pauž, ka, pateicoties Latvijas veiksmīgajai dalībai "Expo 2020", būtiski pieaudzis IKT, farmācijas, ķīmijas un pārtikas produktu eksports uz AAE, kas apliecina Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un gatavību arvien paplašināt savus eksporta tirgus.

Latvijas paviljons vispasaules Expo izstādē Dubaijā

1. oktobrī Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) – Dubaijā atklāja vispasaules izstādi “Expo 2020”, kura sakarā ar Covid-19 pandēmiju bija aizkavējusies ...

gallery icon
14

EM norāda, ka trešdien notikušajā biznesa forumā Latvijas un AAE uzņēmējiem parakstīti divi sadarbības memorandi starp Latvijas Darba devēju konfederāciju un AAE federālo tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī starp Latvijas eksportētāju asociāciju "The Red Jackets" un Šārdžas pētniecības, tehnoloģiju un inovāciju parku.

Ministrijā informē, ka 2021.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar AAE bija 96 miljoni eiro, kas ierindoja AAE 41. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā.

Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz AAE bija 64 miljoni eiro, kas veido 0,36% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports - 32 miljoni eiro, kas veido 0,18% no Latvijas importa. Salīdzinājumā ar 2020.gadu eksports ir palielinājies par 8%, bet imports ir audzis par 54%. 2021.gadā AAE bija Latvijas 36. nozīmīgākais eksporta un 42. nozīmīgākais importa partneris. Tirdzniecības bilance ar AAE bija pozitīva.