foto: Rīgas Viļņi arhīvs
Vai Lembergs kļūst par politisko vraku? No viņa norobežojas pat tuvākie līdzgaitnieki
Aivars Lembergs.
Viedokļi
2022. gada 28. aprīlis, 06:03

Vai Lembergs kļūst par politisko vraku? No viņa norobežojas pat tuvākie līdzgaitnieki

Jauns.lv

Vai Ventspils domes deputāts un bijušais mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") uzskatāms par politisko vraku, ar kuru var nerēķināties un kura ietekme ir pilnībā zudusi, vai tomēr viņš varētu atgriezties uz lielās politiskās skatuves? To portāls Jauns.lv jautāja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektorei, politoloģei Leldei Metlai-Rozentālei.

Runājot par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) norobežošanos no Lemberga un to, vai viņu var uzskatīt par politisko vraku, ar kuru var nerēķināties un kura ietekme ir pilnībā zudusi, politoloģe teica: “Es domāju, ka tādiem cilvēkiem kā Lemberga kungs pilnīgi noteikti ietekme nekad pilnībā nezūd. Vienkārši apzinoties viņa saites, kontaktu tīklu, draugu, paziņu un dažādu biznesa partneru tīklu, viennozīmīgi var teikt, ka viņa ietekme nav zudusi.”

Bet jautājums ir par to, vai viņš paliek kā politiska seja Vislatvijas mērogā vai viņš aiziet tā kā nedaudz otrajā plānā, bet, protams, saglabā savu ietekmi, kontroli un pozīciju Ventspilī.

ZZS Ahileja papēdis

Var teikt, ka sadarbība ar Lembergu ir ZZS Ahileja papēdis, ko visi izmanto: lūk, kā lai par jums balso, ja jūs atbalstāt šādu cilvēku, kuram ir tik šaubīga reputācija, kurš ir apsūdzēts, tiesāts utt. 

Līdz ar to ZZS lēmums norobežoties no Lemberga ir loģisks. Citādāk ZZS īsti nav nākotnes, jo tas viņiem mūžīgi vilksies pakaļ kā galvenais arguments, ko ļoti viegli var izspēlēt publiskajā telpā. Ir jāizšķiras, neraugoties uz ciešām privātām saitēm, pazīšanos vai citu saistību ar Lembergu.

“Tomēr šī robeža ir jānovelk, lai vismaz publiski neļautu ar šo ieroci nepārtraukti ZZS šaustīt.”

Kādu ceļu Lembergs pats izvēlēsies?

Vai Lembergs pats varētu izvēlēties censties palikt Vislatvijas mērogā vai tomēr samierināties ar ietekmi tikai Ventspilī?

Metla-Rozentāle atzina, ka ir grūti spriest, ko katrs cilvēks izvēlas. Ir jautājums, cik lielas ir cilvēka ambīcijas un cik viņš ir gatavs tās nolikt otrajā plānā. Iespējams, viņš varētu pieņemt savu cienījamo dzīves pieredzi un ņemt vērā, ka viņam ir ģimene un mazs bērniņš, līdz ar to turpmāk laiku varētu izmantot citādāk, nevis iet uz lielās publiskās politiskās skatuves.

No otras puses, ja viņa iekšējais pašlepnums vai ambīcijas liek apliecināties, tad varam pieredzēt citu scenāriju.

Vai viņam vispār ir iespēju uziet uz lielās skatuves?

Ir jautājums, vai Lembergam šajā brīdī ir, kur iet uz lielās politiskās skatuves. ZZS var norobežoties no viņa, saprotot, ka tādā veidā pieaug iespējas nokļūt pie varas.

Iepriekš Lembergs kā premjera kandidāts bija labs arguments, kas piesaistīja vēlētājus ZZS. Kamēr tā bija, ZZS ar viņu sadarbojās un izmantoja “Lemberga faktoru”, neraugoties uz citu politisko spēku kritiku.

ZZZ elementārā izvēle

Bet tas mainās brīdī, kad reitingi liecina, ka viņš ir nevis savienības popularitāti veicinošs, bet pazeminošs rādītājs. ZZS nonāk elementāras izvēles priekšā: ja tā grib tikt ievēlēta parlamentā, tai jāatbrīvojas no visiem aspektiem, kas to traucē. Ja Lembergs šajā brīdī ir kā kavējošais aspekts, tad partija pilnīgi loģiski izdara šādu izvēli.

Lembergam tas var patikt vai nepatikt, bet viņš pats droši vien ļoti labi saprot šo politisko loģiku, lektore teica.

ZZS: Lemberga izteikumi par karu Ukrainā ir klajā pretrunā ar partiju apvienības nostāju

8. martā izskanēja, ka ZZS kategoriski norobežojas no sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētāja Lemberga izteikumiem saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu. Kā aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, ZZS norobežojas no Lemberga viedokļa, kas pirmdien publicēts laikrakstā "Ventas Balss".

"Vēlreiz uzsveram, ka ZZS pilnībā atbalsta Ukrainu un tās prezidentu cīņā pret Krievijas veikto agresiju, un sadarbības partijas vadītāja izteikumi ir klajā pretrunā ar politiskās apvienības nostāju," pauž ZZS pārstāvji.

Mājaslapā "ventasbalss.lv" publicētajā intervijā Lembergs uz jautājumu, kā Krievijas karā pret Ukrainu izvairīties no briesmīgākā scenārija, atbild, ka risinājums būtu "sēsties pie pārrunu galda ar Putinu". Politiķis arī sniedz sīkāku redzējumu šajā jautājumā, tajā skaitā apgalvojot, ka "diemžēl Rietumi atteicās no pārrunām ar Krieviju" šajā jautājumā.