foto: unsplash.com
1991. gadā dzimušais aizskāris 7-16 gadus vecus bērnus. Vecākus aicina sekot līdzi atvašu aktivitātēm internetā
112
2022. gada 25. aprīlis, 17:00

1991. gadā dzimušais aizskāris 7-16 gadus vecus bērnus. Vecākus aicina sekot līdzi atvašu aktivitātēm internetā

Jauns.lv

Šī gada aprīlī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka kriminālprocesa ietvaros 1991.gadā dzimis vīrietis atzīts par aizdomās turamo 41 noziedzīgā nodarījumā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis veicis noziedzīgu nodarījumu 16 epizodēs, kur cietušās personas ir vecumā no 7-16 gadiem. Aizdomās turamais vīrietis komunikāciju ar nepilngadīgajām personām uzsāka ar viedierīču palīdzību, sarakstoties saziņu vietnēs.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 161.panta, 162.1.panta 1.daļas, 162.1. panta 2.daļas, 166.panta 2.daļas,  166.panta 3.daļas, 166.panta 4.daļas, 159.panta 3.daļas, kā arī 160.panta 4.daļas. Aizdomās turētai personai visu pirmstiesas izmeklēšanas laiku, kopš 2021.gada, piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Valsts policija aicina vecākus rūpīgi sekot līdzi savu atvašu aktivitātēm virtuālajā telpā, kā arī informēt bērnus par iespējamiem riskiem interneta vidē, nepaļaujoties uz to, ka bērns informāciju iegūs pašmācības ceļā.  

"Aicinām runāt par privātumu internetā, personīgo attēlu publicēšanu gan sociālajos tīklos, gan saziņas vietnēs, kibermobingu un citām riskantām un nepatīkamām situācijām, kas var rasties tiešsaistē un radīt neatgriezeniskas sekas bērna dzīvē. Būtiski aicinām uzsvērt, cik bīstama var būt komunikācijas veidošana ar nepazīstamām personām!" norāda policija.

foto: Valsts policija

Informācija par bērnu drošību internetā atrodama www.manadrosiba.lv.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jauns.lv atgādina, ka katrs interneta lietotājs, kurš saskaras ar pārkāpumiem internetā, tiek aicināts par to ziņot Latvijas Drošāka interneta centram - aizpildot ziņojumu formu drossinternets.lv vietnē vai izmantojot "Drošs Internets" mobilo lietotni.

Bērni var konsultēties par problēmsituācijām internetā un saņemt psihologa atbalstu, zvanot uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nodrošināto bezmaksas Bērnu un jauniešu Uzticības tālruni 116111.

Drossinternets.lv aicina ziņot par internetā izplatītiem bērnu kailfoto vai bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem, par pedofilu aktivitātēm, emocionālu vardarbību pret bērnu interneta vidē, vardarbīga rakstura materiāliem, naida kurināšanu, finanšu krāpniecību u.c. pārkāpumiem. Ziņojums var būt anonīms, taču ziņotājs var arī uzrādīt savu kontaktinformāciju, ja vēlas saņemt atbildi no ekspertiem. Visi ziņojumi tiek apstrādāti ar Valsts policijas atbalstu un pamatojoties uz Latvijas normatīvajiem aktiem.