Sabiedrība
2022. gada 24. aprīlis, 18:01

VIDEO: kameras iemūžina medņu riestu pilnā plaukumā

Jauns.lv

VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) publicējusi video, kurā redzams medņu riests pilnā plaukumā.

"Gandrīz jau kā tradīcija - sākt brīvdienu rītu, noskatoties medņu reportāžu no meža! Saskaiti, cik medņus vari pamanīt?
Šajās dienās ir lielākā medņu gaiļu riestošanas aktivitāte - pats pīķis! Putni ir tik aktīvi un pārņemti, ka riesto daudzas stundas no vietas, pat līdz pēcpusdienai, un kamerām izdodas noķert kadrus, kur redzami pat vairāki medņi vienuviet," sociālajā vietnē "Facebook" raksta LVM.

Medņi ir ļoti konservatīvi un esošās riesta vietas izmanto daudzus gadus. Ja riests tiek traucēts vai izpostīts, medņi parasti šo teritoriju pamet.

Vairāk nekā 90% medņu dzīvotņu Latvijā atrodas LVM apsaimniekotajās mežu platībās, un visās zināmajās medņu riestu teritorijās tiek nodrošināta medņu aizsardzība atbilstoši LVM izstrādātajām vadlīnijām. Tās sevī ietver maksimālu medņu aizsardzību pirms riesta un riesta laikā, kā arī medņu dzīvotņu apsaimniekošanas paņēmienus, kas saglabā vai uzlabo to kvalitāti atbilstoši sugas prasībām.

Jāatgādina, ka riesta laikā pār lielo putnu valda hormoni. Tas ir kā apdullis, nereti vēlas kauties. Nereti medņus var novērot, pavisam droši pastaigājoties ne vien mežā, bet arī uz ceļiem, grāvjiem un citu apdzīvotu vietu tuvumā.