Kultūra
2022. gada 21. aprīlis, 14:14

VIDEO: Smiekli un asaras, dziesmas un dejas apakšbiksēs un bez tām Nacionālā teātra izrādē “Komūna”

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā teātra iestudējums par dzīvi kādā komūnā Dānijā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados jau saņēmis pirmās skatītāju atsauksmes un teātra kritiķu reakcijas. Daži radošo komandu slavē par drosmi un vieglumu, kas ir tik vajadzīgs šajā saspringtajā laikā, bet citi par to pašu kritizē. Izrāde “Komūna” Valtera Sīļa režijā pirmizrādi piedzīvoja 7. aprīlī.

Dāņu autora Tomasa Vinterberga luga “Komūna” tapusi pirms 11 gadiem. Vispirms viņš to iestudēja Vīnes Burgteātrī. 2016. gadā uz kinoekrāniem nonāca filma ar tādu pašu nosaukumu, kas saņēma vairākas starptautiskas kino balvas. Starp citu, Vinterbergs ir arī filmas “Vēl pa mēriņam” režisors; 2020. gadā tā saņēma “Oskaru”.

foto: Publicitātes

Strādājot pie izrādes, Valters Sīlis Vinterberga “Komūnas” kinoversiju neskatījās. Režisors komentē: “Man gribējās radīt kopību. Radīt tādu darbu, kur visi cits citu jūt, visi cits citu satiek, un dalīties tajā ar skatītājiem.”

Luga ir daļēji autobiogrāfisks darbs. Vinterbergs ar vecākiem komūnai pievienojās, kad viņam bija septiņi gadi, un nodzīvoja tur līdz 19 gadu vecumam. Arī viņš ir pieredzējis, ka katrs par kopīgi īrēto māju maksā atbilstoši saviem ienākumiem, gatavo kopīgas maltītes, kopīgi risina sadzīviskas un personiskas problēmas, ja tās skar arī pārējos komūnas locekļus. Lugā tā ir Artura Krūzkopa atveidotā nama īpašnieka iemīlēšanās par viņu krietni jaunakā meitenē, kas viņa sievai, kuras lomā iejūtas Daiga Kažociņa, liek aiziet no pašas ierosinātās komūnas. 

foto: Publicitātes

Iestudējuma kopējā noskaņa tomēr ir viegla un atslābinoša. Grūti iedomāties cilvēku, kura lūpu kaktiņi nesavilksies smaidā, redzot Ivara Kļavinska atveidotā Stefana deju vienās apakšbiksēs vai dzirdot Ditas Lūriņas atveidotās Monas lipīgos smieklus.

foto: Publicitātes

Pievenotajā video redzēsi izrādes fragmentus, uzklausīsi Ditas Lūriņas atzīšanos, ka viņa netiek vaļā no Monas smiekliem, uzzināsi, kā Ivars Kļavinskis radīja savu īpašo deju, un dzirdēsi režisora Vatera Sīļa vērtējumu par izrādes galveno vēstījumu.