foto: LETA
Latvijā piemin masveida deportāciju 73. gadadienu
Ziedi pie Brīvības pieminekļa Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā. 2021. gada 25. marts.
Sabiedrība
2022. gada 25. marts, 08:24

Latvijā piemin masveida deportāciju 73. gadadienu

Jauns.lv

Latvijā piektdien, 25. martā, piemin vienu no drūmākajiem notikumiem valsts vēsturē – 1949. gada komunistiskā genocīda upurus. Masveida deportācijas laikā padomju vara no Latvijas teritorijas uz Sibīriju izveda vairāk nekā 42 tūkstošus iedzīvotāju. Viņus šodien pieminēs vairākās pilsētās.

Vairāki piemiņas pasākumi noritēs galvaspilsētā, piemēram, noliks ziedus pie dzelzceļa stacijas "Šķirotava." Savukārt Rīgas Domā un Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" skanēs koncerti.

Komunistiskā genocīda upurus pieminēs arī Rēzeknē, kur Jēzus Sirds katedrālē notiks dievkalpojums, savukārt Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknes tautas teātra izrāde "Sibīrijas haiku". Ventspilī esošajā Tilta dārzā norisināsies muzikāls priekšnesums. Savukārt Skrundā pie deportāciju piemiņas vagona uzstāsies vīru vokālais ansamblis. Piemiņas pasākumi noritēs arī citviet.

 Lai novērstu pretošanos okupācijas režīmam, vienas dienas laikā, 1949. gada 25. martā, no Latvijas tika izsūtīti ap 42 000 cilvēku – aizturēti, iesēdināti lopu pārvadāšanai domātos vagonos un nosūtīti uz Sibīriju un citiem attāliem novadiem.

Deportāciju plāns "Krasta banga" rūpīgi gatavots no 1949. gada sākuma – organizējot bruņoto spēku, autotransportu un dzelzceļa transportu, izveidojot izsūtāmo personu sarakstus, kā arī nosakot vietas, uz kurām izsūtāmie tiks pārvietoti.

Pirmais dzelzceļa vagonu sastāvs uz Sibīriju tika nosūtīts no Ropažiem 25. marta pēcpusdienā, pēdējais papildešelons – 30. marta rītā.

Iepriekš 1941. gada 14. jūnijā vienā dienā tika deportēti ap 15 000 Latvijas iedzīvotāju.

Valsts augstākās amatpersonas pie Brīvības pieminekļa piemin Komunistiskā genocīda upurus

gallery icon