Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Tapusi latviešu dokumentālā filma "Par svarīgo" - optimistisks stāsts par vecumu Gruzijas mazpilsētā

Jauns.lv

Tapusi žurnālistu Pāvela Širova un Ata Klimoviča dokumentālā īsfilma "Par svarīgāko". Šī īsfilma ir personisks stāsts, kurā Klimovičs satiekas ar savu gruzīnu draugu - septiņdesmitgadīgo Otari gleznainajā Kahetijas pilsētiņā Signagi.

Tapusi latviešu dokumentālā filma "Par svarīgo" – ...

"Kad pirms 10 gadiem iepazinos ar Otari Mgaloblišvili, jau bija slēgta Signagi tipogrāfija, kurā viņš daudzus gadus bija nostrādājis par direktoru. Dzīve Gruzijā bija pilna neskaidrību un pārmaiņu. Turklāt gan Otari, gan viņa sieva Tinatina bija jau pensijas gados, tā ir manas mammas paaudze, kuras "ziedu laiki" pagāja Brežņeva ērā," skaidro Klimovičs. "Veidojot filmu, gribējām saprast, kas ir tas svarīgais, pie kā cilvēks šādā situācijā un dzīves posmā turas."

"Otari turas pie stieņa. Viņš ir vienīgais septiņdesmitgadīgais dalībnieks, kurš piedalās Gruzijas čempionātā "bench press" disciplīnā. Tā ir svaru stieņa spiešana guļus, kas lielākoties pasaulē pazīstama kā viena no pauerliftinga sastāvdaļām, bet Gruzijā, Irānā un vēl dažviet ir populāra arī kā atsevišķa disciplīna. Tomēr stienis, kā izrādījās, nav ne vienīgais, ne svarīgākais," komentē Širovs.

Filmas veidošanā strādājuši operatori Andris Priedītis, Artis Baņģieris, Reinis Ūbelis, montāžas režisors Valdis Zeļonka, redaktore Inese Zandere.

Filmu producējusi SIA "Drejas".

LETA/ Publicitātes foto