foto: Zane Bitere/LETA
Dzīvnieku patversmē "Ulubele" atrodas 40 suņu no Ukrainas
Suns dzīvnieku patversmē "Ulubele".
Sabiedrība
2022. gada 16. marts, 13:15

Dzīvnieku patversmē "Ulubele" atrodas 40 suņu no Ukrainas

Jauns.lv / LETA

Dzīvnieku patversmē "Ulubele" kopš 9. marta atrodas 40 no divām patversmēm Ukrainā atvestu suņu, sacīja patversmes pārstāve Diāna Elekse.

Tostarp no uzņemtajiem dzīvniekiem 25 ir kucēni, bet pārējie 15 - pieauguši suņi.

Elekse skaidroja, ka pašlaik dzīvnieku vispārējais veselības stāvoklis ir apmierinošs, taču atvesto dzīvnieku vidū ir arī suņi invalīdi, piemēram, dzīvnieki ar redzes vai kustību traucējumiem. 

Pašlaik no Ukrainas ievestie suņi atrodas atsevišķās telpās, nošķirti no pārējiem "Ulubele" dzīvniekiem, jo viņiem jāievēro karantīna.

Ukrainas pilsētas Bučas iedzīvotāji evakuējas kopā ar četrkājainajiem mīluļiem - suņiem un kaķiem

gallery icon
9

"Mēs, protams, apzināmies un saprotam, ka ir jāievēro karantīna," uzsvēra Elekse. Vienlaikus viņa norādīja, ka Ukrainas bezīpašnieku dzīvniekiem pašlaik karantīnas termiņš noteikts nesamērīgi garš - ja vietējiem dzīvniekiem pēc trakumsērgas vakcinācijas karantīnā jāpavada 21 diena, tad Ukrainas dzīvniekiem tās ir 72 dienas. Karantīnas ilgumu noteicis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas patversmē ieradies pirmdien, 14. martā.

Vaicāta par dzīvnieku nonākšanu patversmē, Elekse stāstīja, ka vairākas dzīvnieku organizācijas iepriekš labdarības akcijā saziedoja barību un medikamentus Ukrainas patversmē mītošajiem dzīvniekiem, ko četri brīvprātīgie apņēmās nogādāt Ukrainā. Sākotnēji sūtījums tika nogādāts līdz Polijas robežai, taču, ņemot vērā, ka bezīpašnieku dzīvnieki pašlaik nav prioritāte un Polijā ielaisti netiek, brīvprātīgie nolēma kravu nogādāt pašās patversmēs. Dodoties atpakaļ uz Latviju, brīvprātīgie mašīnās uzņēmuši 40 suņu.

Taujāta par pieejamo atbalstu ievesto dzīvnieku aprūpei, Elekse sacīja, ka pašlaik atbalsta nav. 

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka ievestajiem dzīvniekiem būtu nepieciešami tādi paši nosacījumi kā tiem dzīvniekiem, kas Latvijas teritorijā  no Ukrainas ieradušies ar saimniekiem, tas ir, bezmaksas vakcinācija un čipošana.

Tāpat patversmes pārstāve norādīja, ka nepieciešams vairot sabiedrības un PVD izpratni par pašreizējo situāciju un samazināt nesamērīgo karantīnas laiku, lai dzīvnieki varētu tikt adoptēti un patversme netiktu pārslogota.

Elekse pauda, lai arī pašlaik iedzīvotāji ir izrādījuši interesi, no Ukrainas ievestos dzīvniekus adoptēt būs iespējams vien no 21. maija.

Tomēr patversmes pārstāve arī uzsvēra, ka būtiski izsvērt visus riskus, kas saistīti ar jebkura dzīvnieka adopciju un nepieņemt emocijās balstītus lēmumus.

Vienlaikus Elekse aicināja sabiedrību ziedot "Ulubelei" gan finanšu līdzekļus, gan arī barību, segas un, piemēram, mājsaimniecībā nederīgu gultasveļu, kas nepieciešama suņu guļvietu izveidošanai.

Iepriekš PVD skaidroja, ka no Ukrainas ievestajiem bezsaimnieku dzīvniekiem Latvijā ir jāievēro karantīna, lai nodrošinātu trakumsērgas risku mazināšanu.

"Ulubele" 11 gadu svētku pasākums

Šo sestdien, 12.jūnijā, "Ulubelē" notika dārza svētki. Visi interesenti tikai aicināti iepazīt "Ulubeles Mājupceļu", dzīvnieku labturības mūsdienīgo izpratni un kopīgi ...

gallery icon
119

Dienests aicina ikvienu, kurš ievedis Latvijā bezsaimnieku dzīvniekus no Ukrainas, nekavējoties vērsties PVD, lai saņemtu informāciju par turpmāko rīcību trakumsērgas risku mazināšanai.

Trakumsērgai, kas ir bīstama un letāla slimība gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem, ir garš, dažkārt pat vairāk nekā gadu ilgs inkubācijas periods, tāpēc pastāv risks, ka no Ukrainas ievestie bezsaimnieku dzīvnieki var būt inficēti.

Lai ievestie dzīvnieki neapdraudētu citu dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību, šiem dzīvniekiem ir jānosaka karantīnas periods gan pirms, gan pēc obligātas vakcinācijas pret trakumsērgu.

Pieteikties var jebkurā PVD pārvaldē visā Latvijā. Katrs gadījums tiks izvērtēts atsevišķi.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē