foto: LETA
Profesors Stradiņš: krievu armijas uzbrukumi slimnīcām ir augsta līmeņa nežēlība un genocīds
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas profesors Pēteris Stradiņš.
Sabiedrība
2022. gada 12. marts, 22:20

Profesors Stradiņš: krievu armijas uzbrukumi slimnīcām ir augsta līmeņa nežēlība un genocīds

Jauns.lv

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) profesors, Paula Stradiņa mazdēls Pēteris Stradiņš norādīja, ka Latvijā kara laikā nedz krievu, nedz vācu karavīri nav pacēluši ieročus pret ārstiem un pacientiem atšķirībā no Krievijas armijas Ukrainā, kas veic mērķtiecīgus uzbrukumus arī slimnīcām un dzemdību namiem. Profesors Stradiņš LTV to dēvēja par augstākā līmeņa nežēlību un genocīdu.

112 gadu pastāvēšanas laikā Stradiņa slimnīca piedzīvojusi vairākus karus. Te arī ārstēti karavīri. Sākoties apšaudēm, tāpat kā Ukrainā, pacienti un personāls slēpās slimnīcas pagrabā.

Visdramatiskākie notikumi risinājās 1944. gada 15. oktobra rītā. Tad slimnīcas vadītājs, profesors Pauls Stradiņš, sirds ķirurga Pētera Stradiņa vectēvs, atstāja visus pacientus šeit un viens pats devās pretī ieročiem.

“Pauls Stradiņš ar 120 cilvēkiem, māsiņām, kopējiem, slimniekiem, slēpās nepabeigtā 15. korpusa pagrabā. Pauls izgāja viņus sagaidīt un ziņoja, ka nav vācu armijas un karavīru. Krievu karavīrs to visu noklausījās un palūdza atdot pildspalvu un pulksteni. Tā tas beidzās. Bez vardarbības,” stāstīja Pēteris Stradiņš.

Redzot Ukrainā sašautas slimnīcas un ievainotus pacientus, Latvijas ārsti to sauc par nebijušu precedentu.

“Augstākā līmeņa nežēlība un genocīds,” pauda Pēteris Stradiņš.