foto: Edijs Pālens/LETA
Levits rosinās izveidot sistēmu, kā Latvijā vākt liecības no ukraiņu bēgļiem par Krievijas kara noziegumiem
Valsts prezidents Egils Levits.
Politika
2022. gada 12. marts, 15:20

Levits rosinās izveidot sistēmu, kā Latvijā vākt liecības no ukraiņu bēgļiem par Krievijas kara noziegumiem

Jauns.lv / LETA

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) prokurors Karims Hans aicinājis sniegt liecības par notiekošo Ukrainā, tāpēc Valsts prezidents Egils Levits lūgšot atbildīgajām amatpersonām izveidot sistēmu, kā Latvijā vākt liecības no ukraiņu bēgļiem par Krievijas kara noziegumiem, sociālajā tīklā "Twitter" vēsta prezidents.

Hāgā bāzētā SKT sākusi izmeklēšanu aizdomās par kara noziegumiem, pamatojoties uz starptautisko kolektīvo prasību pret Krieviju, kurai pievienojušās 39 valstis, un SKT izmeklētāju grupa pagājušajā nedēļā devās uz Ukrainu.

Savukārt 7. martā Hāgā bāzētā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā tiesa sāka izskatīt Ukrainas prasību pret Krieviju apsūdzībās par genocīdu.

Tikmēr Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova šonedēļ paziņoja, ka jau četrās Eiropas valstīs sāktas izmeklēšanas par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā.

24. februāra agrā rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu sākt iebrukumu Ukrainā. Sākotnēji tika bombardēti militārie objekti, bet vēlāk sākās arī uzbrukumi apdzīvotām vietām. Pastāvīgi tiek bombardēta Kijeva, Harkiva, Čerņihiva un Mariupole.

Jaunākajam par Krievijas iebrukumu Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē.