Lugas ''Viss zem debesīm'' pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī

Piektdien, 11. martā, Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvoja Margaritas Ziedas luga "Viss zem debesīm", ko iestudējis Alvis Hermanis.

gallery icon
Kultūra
2022. gada 11. marts, 21:22

FOTO: ļaudis ierodas uz Alvja Hermaņa iestudējumu ''Viss zem debesīm'' Jaunajā Rīgas teātrī

Jauns.lv

Piektdien, 11. martā, Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvoja Margaritas Ziedas luga "Viss zem debesīm", ko iestudējis Alvis Hermanis.

Kad pirms diviem gadiem teātris sāka gatavot izrādi, nodoms bija pastāstīt skatītājiem par šobrīd notiekošo modernajā Ķīnā, kas jau ilgāku laiku attīsta savdabīgu sociālpolitisko modeli, kas – pēc Alvja Hermaņa vārdiem – ir nebijis eksperiments civilizācijas vēsturē. Pēdējo divu nedēļu laikā saistībā ar karu Ukrainā stāsts par Ķīnu ieguvis vēl lielāku aktualitāti.

Izrāde veidota kino estētikā, jo sākotnējā doma arī bija, ka stāstus par Ķīnu Jaunais Rīgas teātris veidos kā filmu. Jau bija atrasts ārzemju kopproducents un lokācijas, tomēr ieceri par filmu īstenot neizdevās, tāpēc tagad filmas scenārijs pārvērsts teātra valodā.

Izrādē spēlē divi aktieri Vilis Daudziņš un Guna Zariņa. Stāsta centrā ir latviešu dzejniece Astrīda un viņas piedzīvojumi Ķīnā, kur viņa ir uzaicināta uz Eiropas Savienības un Ķīnas sadraudzības festivālu. Pārsteigumi Astrīdu sagaida jau ielidojot Pekinā un ierodoties viesnīcā, taču vislielākais pārsteigums ir sociālo punktu sistēma, kas Astrīdu ieved strupceļā, jo viņa ļoti ātri zaudē tā sauktos uzticības punktus un iedzīvojas problēmās.

Alvis Hermanis izrādi dēvē par piedāvājumu ieskatīties mūsu iespējamajā nākotnē un izdarīt secinājumus.