Sabiedrība
2022. gada 10. marts, 14:26

“Ja man ir iespēja, es nevaru palikt mājās,” latviete Rasma devusies uz Ukrainu, lai glābtu bēgļu pamestos mīluļus

Jauns.lv

“Es nevaru nosēdēt mājās, ar kamolu kaklā un asaru pilnām acīm,” vietnē “Facebook” rakstīja Rasma Kreica, kura šonedēļ devusies uz Ukrainu glābt karā visneaizsargātākos ukraiņus – cilvēku mājdzīvniekus.

25. februārī Rasma savā “Facebook” profilā rakstīja, ka ir gatava doties uz Polijas-Ukrainas robežu, lai no Krievijas agresijas glābtu cilvēku mīluļus. Jau dažas dienas vēlāk, 7. martā, viņa ieradās kādā Ļvivas dzīvnieku patversmē, kur kara bēgļi atstājuši savus suņus un kaķus.

Patversmē no sava kaķa Čārlija atvadījās ukrainiete Natālija. “Čārlij, mans mazais, tu atgriezīsies mājās, bet pagaidām tev jāpaliek citur, tev tur būs labi,” viņa saka savam mīlulim.

“Viņš ir rotaļīgs, nav kluss, viņam patīk spēlēties. Būrī viņu bija grūti pārvadāt, jo viņš ir ļoti aktīvs un mēģināja no tā izkļūt. Mūsu brauciens ar vilcienu ilga 40 stundas, viņam tiešām bija grūti. Mēs centāmies viņu turēt sev blakus, lai neaizbēg. Cilvēku bija daudz, mēs baidījāmies, ka viņu sabradās,” atvadoties no Čārlija stāsta Natālija.

Natālija ar vīru Volodimiru paliks Ļvivā cerībās Čārliju drīz vien atkal satikt.

Ukrainiete Irina uz patversmi atvedusi kucēnus. “Pirms trim dienām kāds mans draugs, kurš dzīvo blakus vilciena stacijai, pastaigājās ar savu suni un atrada [kucēnus]. Viņu bija daudz. Tur bija maza kaste, pilna ar viņiem,” stāsta Irina.

Rasma, kura uz patversmi ieradusies ar trīs furgoniem, stāsta, ka nav spējusi palikt mājās. “Ja man ir iespēja, ja man ir liels furgons, ja es varu uz šejieni atvest pārtiku un nogādāt dažus dzīvniekus atpakaļ drošībā, es nevaru palikt mājās,” stāsta Rasma.

Lai mīluļiem brauciens būtu drošs, furgonā tie tiks pārvadāti būros. Rasmu gan satrauc robežkontrole, jo dzirdējusi no citiem brīvprātīgajiem, ka Polijas robežsargi vienam cilvēkam ļaujot pārvest tikai 5 dzīvniekus.

Ļvivas patversmē iepriekš mitinājās tikai savvaļas dzīvnieki, taču kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī, tā sākusi uzņemt dzīvniekus no cilvēkiem, kas bēg no karadarbības. Tagad suņi un kaķi dzīvo līdzās lapsām un stārķiem patversmē.

Savā “Facebook” profilā Rasma raksta, ka biedrība “Dzīvnieku pansija Ulubele" ir piekritusi uzņemt daļu no izglābtajiem mājdzīvniekiem, taču tic, ka Latvijā jaunas mājas atradīs arī pārējie dzīvnieki.

Ukrainas brīvības cīņu pirmās septiņas dienas

Pagājušas septiņas dienas, kopš Krievijas agresijas Ukrainā.

gallery icon

Jauns.lv iepriekš ziņoja, ka Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupa un dzīvnieku patversme “Labās mājas” ir gatava uzņemt un aprūpēt ukraiņu bēgļu mājdzīvniekus.

Iedzīvotājus, kas ir gatavi atbalstīt patversmes komandu, lai kopīgiem spēkiem varētu aprūpēt papildu uzņemtos dzīvniekus, lūdz pieteikties aizpildot brīvprātīgā palīga anketu “Labo māju” mājaslapā: patversme.lv/brivpratigo-darbs/.

Lai darbi noritētu veiksmīgi, tiek lūgts doties uz patversmi tikai pēc sazināšanās ar patversmes darbiniekiem un apstiprinājuma, ka šajā dienā ir nepieciešamas papildu darba rokas.