Ainars Bagatskis ar asarām acīs stāsta par kara šausmām Ukrainā
foto: imago/isslerimages/Scanpix
Ainars Bagatskis.
Sabiedrība

Ainars Bagatskis ar asarām acīs stāsta par kara šausmām Ukrainā

Santa Sergejeva

Jauns.lv

Ukrainas basketbola izlases un šīs valsts kluba "Kyiv Basket" galvenais treneris Ainars Bagatskis palīdz saviem ukraiņu kolēģiem un komandas biedriem nokļūt drošībā, sarūpējot viņiem patvērumu Latvijā.

Ainars Bagatskis ar asarām acīs stāsta par kara ša...

Latviešu basketbola speciālists Ainars Bagatskis ar Ukrainas vīriešu izlasi atradās Spānijā, kad visu pasauli pāršalca baisā vēsts, ka Ukrainā ir sācies karš.

Krievijas spēku radītais posts Ukrainā

Sociālajos tīklos sāk parādīties arvien vairāk foto un video no apdzīvotām vietām Ukrainā, kur pēc Krievijas veiktām apšaudēm iedzīvotājiem atklājas ...

Kara stāvoklis Ukrainā ietekmējis Ainara Bagatska vadīto Ukrainas basketbola izlasi, kurai 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā bija paredzētas divas spēles pret Spāniju - 24. februārī Spānijā, bet 27. februārī Ukrainā.

24. februāra Pasaules kausa kvalifikācijas spēle notika Spānijas galvaspilsētā Madridē. Pirms un pēc spēles tika ieturēta klusuma pauze. Spēles līdzjutēji no Spānijas ar ovācijām pauda atbalstu Ukrainai, un daudzi basketbolisti neslēpa asaras. Ukrainas izlase gan šo spēli viesos zaudēja. Tā kā Ukrainā bija sācies karš un gaisa telpa bija slēgta, basketbolisti pēc ceturtdien notikušās spēles uzturējās Madridē.

Ainars Bagatskis sarunā ar portālu Jauns.lv par beidzamā laika notikumiem, ko piedzīvojusi Ukrainas vīriešu valstsvienība, stāsta - no vienas puses, jāsaka paldies Dievam, ka šobrīd viss priekš basketbola un izlases uz kādu brīdi ir beidzies. “Tādā režīmā, kādā dzīvojām Ukrainā, Kijevā, beidzamās divas nedēļas, kad gatavojāmies ar izlasi, tas nebija normāli. Tas praktiski nebija iespējams – sagatavoties profesionālai spēlei. Satiekoties tikai runājām par to, kas kur ir noticis un kādas ir atsauksmes. Visiem telefoni rokās, un tika meklētas jaunākās ziņas. Tur nevarēja būt ne runas, ka spēlētāji gatavojas treniņiem vai spēlei. Tās bija emocijas."

"Vienmēr esmu uzskatījis, ka profesionālais sports sākas ar to, kā tu sevi mentāli noskaņo, kā sevi vārda tiešākajā nozīmē sagatavo cīņai uz laukuma. Un ja tev galva strādā citā virzienā, tad uz laukuma ir tikai krekls ar numuru un uzvārdu, vai tikai ķermenis, bet gars nav...  Tā arī viss notika... Tāpēc, kā jau teicu, varbūt arī labi, ka uz kādu brīdi basketbolā viss ir beidzies un ir nosacīts miers," bilst treneris.

25. februārī, Kronvalda parkā norisinājās koncerts "Ukrainas brīvībai", kurā Latvijas mūziķi un Dziesmu un deju svētku kustības dalībnieki – kori, pūtēju orķestri, tautas deju kolektīvi un folkloras kopas – veltīja savus priekšnesumus Ukrainas atbalstam.

Koncertu "Ukrainas brīvībai" apmeklē liels skaits cilvēku

Šovakar, 25. februārī, Kronvalda parkā norisinās koncerts "Ukrainas brīvībai", kurā Latvijas mūziķi un Dziesmu un deju svētku kustības dalībnieki – ...

"Lai gan kāds miers var būt!? Pēc spēles palikām visi kopā Madridē... Trauksme nerimās. Kāds spēlētājs atrada jaunu darba vietu. Vienas Ukrainas komandas spēlētāji aizbrauca uz Čehiju, kur viņiem būs mājas spēles. Lai gan es nevaru iedomāties, kā viņi spēlēs, jo lielai daļai visi tuvinieki un ģimenes ir Ukrainā...."

"Pateicoties labiem draugiem Latvijā, noorganizējām, ka pirmdienas vakarā tie Ukrainas izlases spēlētāji, kam nav iespējams atgriezties Ukrainā, kā arī treneru korpuss, mēs kādu laiku uzturēsimies Latvijā. Līdz tam bijām Madridē, darījām neko. Bēdīgi... Jo nekā nedarīšana to arī nozīmē - kā ir brīvāks brīdis, visi ķer telefonus, runā un skatās, kas notiek Ukrainā. Ticiet man, tas ir ļoti smagi. (Pēkšņi Ainara balss aizlūzt un viņš sāk raudāt.). Ļoti smagi, kad treneris rāda, kur atrodas viņa bērns, kad izlases direktors rāda, kādā pagrabā guļ viņa bērns ar omīti,” ar asarām acīs stāsta Ukrainas basketbola izlases galvenais treneris.

Runājot par to, vai iespējams, ka Krievijas agresija Ukrainā varētu beigties, Ainars Bagatskis teic, ka visai progresīvajai pasaulei ir cerības, ka veselais saprāts ņems virsroku. “Neviens nesaprot. Vai var kāds loģiski izskaidrot iemeslu tam, kāpēc tas viss notiek!? Es saprotu, ka ir tā saucamais "tavs karš" un "mans karš". Bet te nav neviena iemesla.

Vienkārši cilvēki ir zaudējuši mēra sajūtu, iespējams, no zagšanas un laupīšanas. Viņiem vairs nav ko darīt, un viņi grib izmantot savu varu.

Es nevaru to savādāk izskaidrot. Ir absolūti skaidrs, ja tā ļaus turpināties, tad tagad tā ir Ukraina, bet nākamie būsim vai nu mēs vai citi. Spāņu žurnālisti teica, ka nākamie, iespējams, būsim mēs, Latvija, un mūsu jaukā un brīnišķīgā dzīve beigsies. Agresors ir jāapstādina! Miers, brīvība, neatkarība un pašcieņa – tas katrai valstij jāizlemj pašai. Par ko tagad notiek kaujas, par ko tagad bombardē pilsētas, valsti? Par ko tagad mirst cilvēki? Kurš man var to atbildēt?” par kara šausmām runā Ainars Bagatskis.

Pie Krievijas vēstniecības Rīgā kaunina Putinu un pauž atbalstu Ukrainai

Vairāk nekā 150 cilvēku šovakar pulcējušies pie Krievijas vēstniecības Rīgā, nosodot un aicinot pārtraukt tās karaspēka īstenoto uzbrukumu Ukrainai.